Ventilatie

Haal ook in de winter op een gecontroleerde manier een frisse neus

De Vlaamse overheid en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FNAC) waarschuwden recent de burgers dat de luchtkwaliteit in woningen en appartementen vaak van heel slechte kwaliteit is. De voor de hand liggende oplossing is het openen van ramen en deuren, ook in de winter. Vergeet echter niet dat je daarmee ook de warmte en energie naar buiten jaagt en inbrekers een mooie kans geeft om zonder problemen het huis binnen te geraken. Met een doordacht ventilatieconcept haal je op een gecontroleerde en veilige manier verse lucht naar binnen.

Gemiddeld 85 % van onze tijd brengen we binnen door. Meer dan de helft van de lucht die we inademen, is afkomstig uit het binnenklimaat van gebouwen: school, kantoor, werkvloer, maar vooral ook de eigen woning. Onderzoeken tonen aan dat de binnenlucht van gebouwen vaak sterk vervuild is. We gebruiken teveel pesticiden en luchtverfrissers, hebben te weinig oog voor schimmels in vochtige ruimtes. Bovendien vinden huismijten onze te warme slaapkamer een paradijs. Het probleem is dat de mens CO2 en bepaalde gevaarlijke stoffen (bijvoorbeeld VOC’s) niet kan detecteren en dan ook geen correcte maatregelen kan treffen. De gevolgen zijn uiteenlopend: irritaties van ogen, neus en keel, over hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en allergieën tot infecties of CO-vergiftiging, geurhinder, ongedierte, vochtcondensatie en schimmels.

Slecht geventileerde ruimtes zorgen voor zorgen en een slechte gezondheid
Slecht geventileerde ruimtes zorgen voor zorgen en een slechte gezondheid.

Waarom is ventileren zo belangrijk?

Isolatie en luchtdichtheid spelen een steeds belangrijkere rol en de gebruikelijke naden en kieren, zoals bij oudere gebouwen, zijn bij nieuwbouwwoningen verdwenen. Daarom stijgt ook de nood aan een goede ventilatie. Door de ramen en deuren te openen, verlucht je wel, maar je hebt totaal geen vat op de hoeveelheid lucht die in en uit je woning stroomt. Bovendien leiden open ramen of deuren tot energieverlies en tocht. En om regeninslag en ongewenst bezoek in de woning te vermijden, kan je in principe enkel de ramen openen als je thuis bent.

Wat kan ik doen om een gezonde luchtkwaliteit te krijgen?

Een vraaggestuurde ventilatie is de enige efficiënte en vooral ook veilige manier om een gezond binnenklimaat te bekomen. Onafhankelijke testen in Nederland tonen immers aan dat in de praktijk in 90 % van de gevallen de niet-vraaggestuurde ventilatiesystemen ofwel uitgeschakeld zijn of op de laagste stand staan. Ventilatieroosters zorgen voor een continue toevoer van verse lucht, zonder tocht en zonder dat de ramen open moeten. Bovendien worden die roosters bovenop het raamprofiel geplaatst, waardoor ze nog nauwelijks opvallen in de architectuur van een woning. Dankzij een vraaggestuurde afvoer van vervuilde lucht zorg je voor een continue luchtstroom doorheen de woning, waardoor je op elk moment van de dag en in elke ruimte een goede luchtkwaliteit bereikt.

Ventilatie is inderdaad noodzakelijk, zelfs in de winter, maar er zijn nu eenmaal efficiëntere oplossingen dan het openen van ramen en deuren. RENSON® denkt met u mee en biedt een geschikte oplossing voor elke toepassing. Denken we maar aan de zelfregelende en bijna onzichtbaar gemonteerd ventilatieroosters van de Invisivent familie of de Fixvent, die een zelfregelend rooster zelfs combineert met een windvaste screen voor de beheersing van de zonnewarmte. Vraaggestuurde ventilatiesystemen, zoals Systeem C+EVO en E+, zorgen bovendien voor de continue, maar gecontroleerde afvoer van vervuilde lucht. Dynamische sensoren analyseren 24 uur per dag de afvoerlucht op CO2 of vocht en/of VOC’s (vluchtige organische stoffen) en passen zo op een intelligente manier het ventilatieniveau aan de daadwerkelijke behoefte van de gebruiker aan.

Ook interessant