Gelukkig hoeft het niet ingewikkeld te zijn. Bedrijven, zoals Intovent, helpen je om de juiste ventilatie-oplossing te kiezen en zorgen voor professionele installatie en onderhoud. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je met ventilatie aan de slag gaat in een nieuwbouwwoning of renovatieproject?
Frisse lucht is geen luxe
Moderne woningen zijn goed geïsoleerd. Dat is fijn voor je energierekening, maar minder goed voor de luchtcirculatie. Zonder goede ventilatie blijft vervuilde lucht hangen: kookluchtjes, vocht van douchen en ademen, stofdeeltjes en soms zelfs schadelijke stoffen. Die kunnen leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, longklachten, allergieën en concentratieproblemen.Een goed werkend ventilatiesysteem voert vervuilde lucht af en brengt verse buitenlucht naar binnen. Zo simpel is het eigenlijk. Maar je hebt verschillende systemen om uit te kiezen en die keuze hangt af van het type woning, het budget en je persoonlijke voorkeur.
Welke moet ik kiezen: mechanisch, natuurlijk of balansventilatie?
Er zijn grofweg drie typen ventilatie:- Natuurlijke ventilatie: via roosters en ramen. Werkt prima in oudere woningen, maar is minder geschikt voor moderne, goed geïsoleerde huizen.
- Mechanische ventilatie: een systeem dat lucht afzuigt in bijvoorbeeld keuken, badkamer en toilet. Frisse lucht komt binnen via roosters.
- Balansventilatie met warmteterugwinning (WTW): zowel de aan- als afvoer van lucht is mechanisch geregeld. Warmte uit de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de inkomende lucht voor te verwarmen.
Voor nieuwbouwwoningen is balansventilatie vrijwel de standaard vanwege het lage energieverbruik en constante luchtkwaliteit. Bij renovaties kan mechanische ventilatie een praktische en betaalbare oplossing zijn. Een mechanisch ventilatiesysteem is eenvoudiger te installeren in bestaande woningen en verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk.
Let op geluid en onderhoud van het systeem
Een goed ventilatiesysteem hoor je nauwelijks. Toch zijn er installaties die flink kunnen zoemen of blazen, zeker als ze verkeerd zijn afgesteld. Laat je daarom goed adviseren en kies een stille unit. Ook onderhoud is van groot belang: filters moeten regelmatig worden vervangen en kanalen gereinigd om het systeem goed te laten functioneren.Veel partijen bieden niet alleen installatie aan, maar ook periodiek onderhoud en reiniging van bestaande systemen. Zo weet je zeker dat je systeem blijft doen wat het moet doen: zorgen voor frisse lucht!
Duurzaamheid en regelgeving
Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan strenge eisen voor energieverbruik en luchtkwaliteit. Ventilatie speelt hierin een steeds belangrijkere rol. Kies je voor een WTW-systeem, dan draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot én geniet je van een constant prettig binnenklimaat. Bovendien zijn er soms subsidies beschikbaar voor duurzame ventilatiesystemen.Bij renovaties zijn de regels wat soepeler, maar ook daar loont het om te investeren in een degelijk systeem. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de waarde van je woning.