Duurzaam Bouwen

Tips voor wie duurzaam gaat verbouwen

Ga je binnenkort verbouwen? Dan kies je best voor een duurzame aanpak. Er zijn heel wat interpretaties voor duurzaam bouwen, maar wat je vooral moet onthouden is dat duurzaamheid staat voor een totaalbenadering. Je probeert als het ware alle aspecten van je woning te optimaliseren voor de toekomst. De voordelen van duurzaam bouwen zijn trouwens aanzienlijk. Je bespaart heel wat kosten op lange termijn én je woning neemt toe in waarde.

Degelijk isoleren bespaart je heel wat geld

Wie verbouwt, zit in het stof. Het uitgelezen moment om degelijk te isoleren! Achteraf isoleren kost je namelijk heel wat tijd en geld. Isoleer resoluut je dak, muren en vloer; het is een investering die al snel doorweegt op je energiefactuur. Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je bijvoorbeeld ook steeds je vloer en dak ecologisch isoleren. Degelijke isolatie heeft trouwens niet alleen een invloed op je energieverbruik, het vermeerdert ook de toekomstige waarde van je huis. Let wel: isoleren en ventileren gaan hand in hand. Denk dus ook steeds na over ventilatieoplossingen.

Waterbesparende maatregelen

Als je gaat verbouwen, neem je uiteraard ook de badkamer en het toilet onder handen. Er zijn heel wat waterbesparende oplossingen om je lekkende waterfacturen terug te dringen. Door te kiezen voor waterbesparende kranen en douchekoppen bespaar je namelijk al snel heel wat kraantjeswater. Ook een zuinig toilet is absoluut de moeite waard. Wordt je bad amper gebruikt? Overweeg dan om een douche te kiezen. Met een douche verbruik je heel wat minder water.

Kies voor duurzame bouwmaterialen

Duurzaam bouwen, daarbij hou je ook best rekening met de materialen die je gebruikt. Probeer altijd te zoeken naar hernieuwbare materialen, waarvan de grondstoffen nooit uitgeput geraken. Duurzame materialen zijn bovendien ook gezonder en hebben een onschadelijk productieproces. Ecologische bouwmaterialen gaan nog een stapje verder: deze komen zoveel mogelijk uit je directe omgeving. Op die manier is hun transport niet (of in ieder geval zo min mogelijk) belastend voor het milieu. Tip: beperk steeds materiaalverlies tijdens je verbouwing.

Zet de zon aan het werk

Door zonnepanelen of een zonneboiler te plaatsen, kan je nog meer besparen op je energiefactuur. Beglazing op het zuiden is ook een mogelijkheid. Zo kunnen je tegels of natuurstenen vloer zoveel mogelijk warmte opslaan.

Ook interessant