Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

B&W Verbouwen: VentilatieWoonhuisventilatie is van belang voor een gezond binnenmilieu in huis. Want bij voldoende ventilatie kunnen gezondheidsklachten en woningproblemen zoals vocht en schimmel voorkomen worden. In deze ventilatie rubriek komt u alles te weten over isoleren, maakt u kennis met de nieuwste producten en geven wij u handige tips en advies!

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie met roosters wordt lucht aangevoerd via regelbare toevoervoorzieningen in de gevel (roosters of klepramen met ventilatiestand) en afgevoerd via één of meer verticale kanalen door het dak. De aanvoerroosters zitten in principe in droge ruimten (verblijfsruimten zoals slaapkamer en woonkamer), de afvoerkanalen zitten in natte ruimten zoals keuken en badkamer. Daarmee wordt voorkomen dat vochtige lucht zich door het huis verspreidt.

Mechanische ventilatie

Bij een ventilatiesysteem met mechanische afvoer wordt lucht actief afgevoerd met behulp van een continu werkende afzuigunit met een elektrische ventilator. De lucht wordt afgevoerd via ventielen die uitkomen op een kanalensysteem richting het dak. Het actief afvoeren zorgt voor onderdruk in de woning, waardoor vanzelf lucht van buiten wordt aangezogen via ventilatieopeningen in de gevel, zoals roosters.

De roosters voor toevoer van lucht bevinden zich in ieder geval in de slaapkamer en woonkamer, soms ook in de badkamer en de keuken. De ventielen voor de afvoer zitten in natte ruimten (badkamer, keuken, toilet), om te voorkomen dat vocht door de woning wordt verspreid. Mechanische afvoersystemen zijn te bedienen met een twee- of driestandenschakelaar. De schakelaar bevindt zich meestal in de keuken.

Balansventilatie

Balansventilatie is één van de meest energiezuinige ventilatiesystemen. Balansventilatie met warmte-terugwin-installatie (wtw-unit) wordt vaak in nieuwbouw toegepast, omdat met dit systeem makkelijk aan geldende energieprestatie-eisen kan worden voldaan. Bij balansventilatie wordt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht actief geregeld. De twee actief geregelde luchtstromen zijn met elkaar in balans, vandaar de term balansventilatie. De ventilatie-unit bevat twee ventilatoren, één voor de aanvoer en één voor de afvoer van lucht. De ventilatie-unit bevat bovendien meestal een warmtewisselaar (daarom wordt de ventilatie-unit vaak ook wel wtw-unit genoemd). De warmtewisselaar draagt de warmte uit de afgevoerde ventilatie-unit over op de binnenkomende lucht die van buiten komt. Als de warmtewisselaar een rendement heeft van meer dan 90 % wordt wel gesproken van HR-wtw. Niet HR- wtw-units hebben een rendement van rond de 60 %.

De luchtstromen komen niet met elkaar in contact. Er zijn namelijk twee luchtkanalenstelsels door de woning, één voor aanvoer en één voor afvoer. Ventilatielucht wordt de woning ingeblazen via ventielen in de woonkamer en de slaapkamer en weer afgevoerd via afzuigventielen in natte ruimten (badkamer, keuken en toilet). Zo wordt niet onnodig vocht door de woning verspreid. Het systeem is regelbaar middels een schakelaar die meestal drie standen heeft en die doorgaans in de keuken zit.

Hoe zie ik toe op een gezonde woonomgeving? Met ventilator en hygrometer!
Een onderzoek van de universiteit van Harvard gaf het al aan: de lucht in vele gebouwen is sterk vervuild. In tegenstelling tot wat we zouden verwachten komt dat voornamelijk door onszelf. We halen stoorzenders zoals tapijten en gordijnen in huis en doen er te weinig aan om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bovendien hebben maar heel weinig mensen meetinstrumenten ... Lees verder...
Bron: Bouw & Wonen
Het beste ventilatiesysteem voor in huis
Ventilatiesystemen hebben meer voordelen dan je denkt! Sinds 2006 is ventileren bij nieuwbouw en grondige renovatie verplicht. Een goed geïsoleerde woning zonder ventilatie zou problemen als vochtophoping en schimmelvorming veroorzaken. Slecht voor eenieders gezondheid.
Om gezond en comfortabel te leven heeft een mens 20 kubieke meter verse lucht ... Lees verder...
Bron: Bouw & Wonen
Hooikoorts: ventileren kan klachten sterk verminderen
Het pollenseizoen… het zit er weer aan te komen. En steeds meer mensen hebben dan last van hooikoorts. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën in België en wordt veroorzaakt door het bloeien van bomen, bloemen en grassen. Naar schatting heeft tussen de 12 en 28% van de Belgische bevolking hooikoortsverschijnselen en dit percentage blijft ... Lees verder...
Bron: FIAQ
Tips om vochtproblemen te vermijden in de woning
Vocht in huis is normaal. We ademen, transpireren, koken, wassen… en dat veroorzaakt dampen. Zodra er te veel vocht in huis is, kunnen zich vochtproblemen voordoen. Te veel vocht is in de eerste plaats slecht voor de gezondheid, maar heeft ook vervelende gevolgen voor de woning. Deze vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal ... Lees verder...
 

Meer over Ventilatie


Producten voor VentilatieBouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba