B&W Verbouwen: Ventilatie

Prestigeproject in Brussel met EcoStream-ventilatie van Buva via Vepa & Egeda

Canal Wharf is een prestigieus vastgoedproject in het hartje van Brussel. Het gebouwencomplex ...

Zo filter je de lucht in je huis

De luchtkwaliteit in je huis is van groot belang voor je gezondheid en welzijn. Verschillende ...

Flux+ Flat: nieuwe balansventilatie met warmteterugwinning van Renson

Met de Flux+ Flat als kloppend hart van het D+- ventilatiesysteem, kan je zowel in je nieuwbouw ...

Vandaag is World Sleep Day: Het geheim voor een gezonde nachtrust

Te warm, vervelende insecten die rond je hoofd zoemen, licht dat naar binnen piept en onvoldoende ...


Woonhuisventilatie is van belang voor een gezond binnenmilieu in huis. Want bij voldoende ventilatie kunnen gezondheidsklachten en woningproblemen zoals vocht en schimmel voorkomen worden. In deze ventilatie rubriek komt u alles te weten over isoleren, maakt u kennis met de nieuwste producten en geven wij u handige tips en advies!

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie met roosters wordt lucht aangevoerd via regelbare toevoervoorzieningen in de gevel (roosters of klepramen met ventilatiestand) en afgevoerd via één of meer verticale kanalen door het dak. De aanvoerroosters zitten in principe in droge ruimten (verblijfsruimten zoals slaapkamer en woonkamer), de afvoerkanalen zitten in natte ruimten zoals keuken en badkamer. Daarmee wordt voorkomen dat vochtige lucht zich door het huis verspreidt.

Mechanische ventilatie

Bij een ventilatiesysteem met mechanische afvoer wordt lucht actief afgevoerd met behulp van een continu werkende afzuigunit met een elektrische ventilator. De lucht wordt afgevoerd via ventielen die uitkomen op een kanalensysteem richting het dak. Het actief afvoeren zorgt voor onderdruk in de woning, waardoor vanzelf lucht van buiten wordt aangezogen via ventilatieopeningen in de gevel, zoals roosters.

De roosters voor toevoer van lucht bevinden zich in ieder geval in de slaapkamer en woonkamer, soms ook in de badkamer en de keuken. De ventielen voor de afvoer zitten in natte ruimten (badkamer, keuken, toilet), om te voorkomen dat vocht door de woning wordt verspreid. Mechanische afvoersystemen zijn te bedienen met een twee- of driestandenschakelaar. De schakelaar bevindt zich meestal in de keuken.

Balansventilatie

Balansventilatie is één van de meest energiezuinige ventilatiesystemen. Balansventilatie met warmte-terugwin-installatie (wtw-unit) wordt vaak in nieuwbouw toegepast, omdat met dit systeem makkelijk aan geldende energieprestatie-eisen kan worden voldaan. Bij balansventilatie wordt zowel de aanvoer als de afvoer van lucht actief geregeld. De twee actief geregelde luchtstromen zijn met elkaar in balans, vandaar de term balansventilatie. De ventilatie-unit bevat twee ventilatoren, één voor de aanvoer en één voor de afvoer van lucht. De ventilatie-unit bevat bovendien meestal een warmtewisselaar (daarom wordt de ventilatie-unit vaak ook wel wtw-unit genoemd). De warmtewisselaar draagt de warmte uit de afgevoerde ventilatie-unit over op de binnenkomende lucht die van buiten komt. Als de warmtewisselaar een rendement heeft van meer dan 90 % wordt wel gesproken van HR-wtw. Niet HR- wtw-units hebben een rendement van rond de 60 %.

De luchtstromen komen niet met elkaar in contact. Er zijn namelijk twee luchtkanalenstelsels door de woning, één voor aanvoer en één voor afvoer. Ventilatielucht wordt de woning ingeblazen via ventielen in de woonkamer en de slaapkamer en weer afgevoerd via afzuigventielen in natte ruimten (badkamer, keuken en toilet). Zo wordt niet onnodig vocht door de woning verspreid. Het systeem is regelbaar middels een schakelaar die meestal drie standen heeft en die doorgaans in de keuken zit.

 

Nieuws over Ventilatie

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo