Buitenschrijnwerk

Slimmer ventileren met raam in 'parallelstand'

Het hele jaar verse lucht in huis? Belgisch marktleider in ramen en deuren Belisol maakt het mogelijk met een nieuw raambeslag dat je ook ‘parallel’ kan plaatsen. Het PADK-raambeslag (parallel, draaien, kiepen) is een nieuwkomer op de Belgische markt en biedt tal van voordelen op het vlak van comfort, veiligheid en energiezuinigheid.

Iedereen kent het ‘draaikiepraam’, dat zowel kan opendraaien als naar binnen kantelen om te verluchten. Deze ramen hebben een dubbel mechanisme, waarbij het raam via twee verschillende assen kan opendraaien of kantelen. Je kan er dus frisse lucht mee binnenlaten, maar toch kan het raam nog dichtslaan bij felle wind, en ook ongewenste bezoekers laten zich er niet door afschrikken.

Met het nieuwe PADK-raambeslag voor PVC-ramen van Belisol kan je het raam ook ‘parallel’ plaatsen. In deze stand krijg je een ventilatiestrook van 6 mm rondom het hele venster: door de natuurlijke luchtstroom wordt gebruikte lucht langs de bovenkant afgevoerd, onderaan komt er frisse lucht binnen. Die parallelstand heeft nog een aantal belangrijke voordelen.

Belisol - Slimmer ventileren met raam in parallelstand

Gerust gevoel

“Isolatie en luchtdichtheid worden steeds belangrijker”, zegt Marketing Manager Andres Lesire van Belisol. “Dat vraagt ook om een goede ventilatie. Vandaag bestaan daar de juiste systemen voor, maar met PADK kan je ook verluchten via de ramen, nog altijd de meest natuurlijke manier. Je kan continu ventileren, zonder dat je je zorgen moet maken om energieverspilling, veiligheid of dichtslaande ramen.”
In de parallelstand is het raam immers niet alleen langer bestand tegen inbraakpogingen, van op een afstand zie je niet dat het openstaat. Een aangenaam neveneffect is dat er minder geluid én minder vuil binnendringt dan in gekantelde stand, en evenmin heb je nog last van tocht. Het nieuwe PADK-raambeslag kan enkel op PVC ramen gemonteerd worden.

Ook interessant