Vochtproblemen en vochtbestrijding

Een woning verluchten, een noodzaak

Bron: Logic-Immo
De strengere normen op isolatie en energiebesparing hebben van onze huizen en appartementen geïsoleerde burchten gemaakt. Natuurlijke verluchting wordt schaarser en schaarser. Laten we het daarom een handje helpen. Maar ook in oudere woningen is verluchten nuttig. Elke dag een kwartiertje verluchten maakt een enorm verschil in de luchtkwaliteit binnenshuis.

Enkele praktische tips om je woning te verluchten
Een woning verluchten maakt het er niet enkel aangenaam vertoeven, het is een noodzaak voor onze gezondheid. Verluchting stuurt de ‘slechte’ lucht, geurtjes en vochtigheid buiten en haalt de frisse lucht binnen. De verschillen voor de gezondheid tussen een verluchte en niet verluchte woning zijn ongelofelijk. Zo neemt de kans op astmatische aandoeningen drastisch af bij een goed verluchte woning.

Je woning verluchten kan op verschillende manieren
Naast de natuurlijke verluchting via een rooster of het openen van een raam of deur, is er ook mechanische verluchting. Deze laatste werkt met gecontroleerde luchtafvoer en luchttoevoer. Door middel van een ventilatie- en afzuigsysteem wordt de lucht ‘à la carte’ ververst. De nieuwste systemen werken zelfs met warmterecuperatie, waarbij de inkomende lucht de temperatuur van de uitgaande grotendeels overneemt. Prima voor het energieverbruik!

Je woning verluchten op de eenvoudige manier
  • Een raam openen betekent warmte- en dus energieverlies. Onze raad: verlucht elke dag kort maar krachtig.
  • Een raam 10 à 15 minuten openzetten is al voldoende voor een goede verluchting. Voor een badkamer is dat 15 à 30 minuten, best onmiddellijk na het douchen of en bad te hebben genomen. Om inbrekers geen kans te geven, best enkel verluchten als er iemand thuis is.
  • Zeker verluchten bij het te drogen hangen van was.
  • De verluchtingsopeningen en ventilatiegaten van gasapparaten, kachels en open haarden worden nooit afgesloten. Hetzelfde voor een garage.

Een woning verluchten en gezondheid
Slecht verluchte woningen resulteren vaak tot hoofdpijn, benauwdheid, hoesten en kan zelfs astma in de hand werken. Bovendien hebben kinderen die opgroeien in een vochtig huis hebben 3 x meer kans op gezondheidsproblemen en allergieën. Als dat geen kwartiertje verluchten waard is.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo