Ventilatie

Tips om vochtproblemen te vermijden in de woning

Vocht in huis is normaal. We ademen, transpireren, koken, wassen… en dat veroorzaakt dampen. Zodra er te veel vocht in huis is, kunnen zich vochtproblemen voordoen. Te veel vocht is in de eerste plaats slecht voor de gezondheid, maar heeft ook vervelende gevolgen voor de woning. Deze vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal is opstijgend vocht de boosdoener voor deze problemen. Vochtproblemen ontstaan wanneer vocht in de muur wordt vastgehouden. Dit gebeurt wanneer vocht niet weg kan. Het vocht stapelt op en veroorzaakt schade aan je woning. Voorkom dat vocht zich opstapelt en vermijd zo vochtproblemen. We geven enkele tips om deze vervelende vochtproblemen te voorkomen.

Vochtproblemen voorkomen tijdens het bouwen

Als je gaat bouwen, neem je best de nodige maatregelen om vochtproblemen te vermijden. Dit kan door bijvoorbeeld een vochtwerende structuur aan te brengen in de muren en extra ventilatie te voorzien. Ook bestaan er ademende isolatiesystemen en niet-dampdoorlatende barrières die ingebouwd kunnen worden om schade door vocht te voorkomen. Eender wat je kiest: de samenstelling van de muur is een doorslaggevende factor.

Vochtproblemen vermijden in bestaande woning

Verluchten & ventileren
Het belangrijkste om vochtproblemen te vermijden is ventileren. Zet het raam open of de ventilator aan na het douchen, laat de dampkap even aanstaan na het koken en verlucht dagelijkse slaap- en leefruimtes. Verlucht ook tijdens de koude wintermaanden en bij regenachtig weer!

Het klimaat regelen
Houdt de luchtvochtigheid in de woning in balans. Deze luchtvochtigheid varieert samen met de weersomstandigheden en activiteiten in huis. Regel in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het washok en de keuken de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger. Deze ontrekt lucht aan de ruimte en koelt deze, hierdoor wordt waterdamp opgevangen.

Behandelen tegen vocht
Het is ook belangrijk dat je, vooral in vochtige ruimtes, de muren behandelt tegen vocht. Je kan muren beschermen tegen vochtproblemen met vochtwerend middel.

Meer info op: vochtbestrijdingsnel.be