Verbouwen

Isoleren is ventileren

Als je een huis isoleert en niet goed ventileert loopt de luchtvochtigheid in je huis op. Een te hoge luchtvochtigheid koelt de ruimtes in het huis weer af. Je hebt nu meer energie nodig om je huis te verwarmen. Alleen bij goed ventileren heeft isoleren zin. Hoe kan je nou het beste ventileren en waar komt dat vocht eigenlijk vandaan?

Vocht komt niet alleen van lekkages aan het dak of lekke waterleidingen.Wijzelf brengen ook vocht in de lucht door uitademing en transpiratie. Tezamen met het douchen, handenwassen, toilet doorspoelen, kledingwassen en drogen produceren we met een gezin van vier personen ongeveer 10 liter vocht in de lucht van de woning. Het gevolg van te veel vocht in huis zijn schimmels, ongedierte (zilvervisjes), loslatend behang, rottend houtwerk en langdurig beslagen ruiten. Dit zijn problemen die we kunnen voorkomen o.a. door ventileren. Van de 10 liter vocht die we met zijn vieren creëren, is ongeveer 1½ litervocht p.p. door uitademing en transpiratie. Hier valt weinig aan te doen, waar we wel kunnen opletten is tijdens het koken de wasemkap aan te zetten of een raampje open te doen. De was eerst door de centrifuge halen en proberen zoveel mogelijk buiten te drogen. Tijdens het douchen de ventilator aanzetten. En na het douchen de tegels droogmaken zodat dat vocht niet meer kan verdampen.

Bij raamventilatoren of wasemkappen is het wel belangrijk dat je ook verse lucht aanvoert, zet daarom de badkamer- of keukendeur op een kier of voorzie ze van roosters. Haal de deur er niet helemaal uit. Je loopt hiermee het risico de luchtstroom te verstoren en daarmee ook het hele binnenklimaat.

Tochten

De snelste manier van vocht afvoeren is een ruimte te laten tochten. Dit is alleen niet zo goed voor je eigen gezondheid. Doe dit dus alleen in ruimtes waar je niet hoeft te zijn. Een raam of deur openzetten, is in de winter meestal geen goede optie. De meeste nieuwbouwwoningen zijn daarom voorzien van een mechanische ventilatie. Deze is meestal geplaatst op zolder of bij de cv-ketel. De ventilatiepunten zitten meestal op plekken waar veel vocht of damp voorkomt zoals het toilet, douche, keuken en hal. In deze ruimtes zijn meestal weer roosters in de binnenmuren geplaatst zodat de andere ruimtes ook geventileerd worden. Een mechanische ventilatie staat altijd aan. In de meeste gevallen zit er nog een extra schakelaar waarmee je hem harder kunt laten draaien bijv. als je gaat douchen. Zet de mechanische ventilator nooit helemaal uit, ook niet als je op vakantie gaat. Ook planten, aquariums en huisdieren brengen vocht in huis en die nemen we niet altijd mee op vakantie.

Condens is ook een grote vochtveroorzaker. Condens ontstaat doordat warme lucht meer vocht kan bevatten. Als deze warme lucht nu langs een koud oppervlakte strijkt, bijvoorbeeld een raam, dan koelt deze af. De lucht kan nu minder vocht bevatten. Het vocht condenseert en wordt weer vloeibaar op het koude oppervlakte. Toch nog iets blijven hangen van de natuurkundeles. Bij enkel glas zakt de condens naar beneden en komt weer via de lekdorpel (aluminium profiel aan onderzijde raam) naar buiten. De lekdorpel is voorzien van gaatjes, controleer regelmatig of deze gaatjes niet verstopt zitten. Dubbele beglazing is meestel voorzien van ventilatieroosters aan de bovenzijde. Dubbel glas is beter geïsoleerd, dus het binnenste glas is minder koud. Warme lucht stijgt, dus voordat het kan condenseren wordt het via deze roosters afgevoerd. Sluit deze dus nooit af, ook 's winters niet.

Kort samengevat: In de zomer dus regelmatig lekker alle ramen open. Niet de mechanische ventilatie uitzetten als we op vakantie gaan. In de winter niet alle ventilatieroosters afsluiten, dit scheelt namelijk niet in de stookkosten.

Tot slot: vocht is niet alleen funest voor je huis maar ook schadelijk voor de gezondheid.