Verbouwen

Mijn VerbouwPremie veranderd: dit moet je weten

Mijn VerbouwPremie veranderd: dit moet je weten
Op 1 juli 2025 wijzigde er heel wat aan de Vlaamse renovatiepremies. Denk je eraan om je woning energiezuiniger te maken, oudere installaties te vernieuwen of grote werken te plannen? Dan loont het de moeite om te kijken welke werken nog in aanmerking komen voor financiële steun.

Waar je een tijd geleden nog subsidie voor kreeg, wordt vandaag misschien niet meer ondersteund. De nieuwe regels focussen vooral op energiebesparing en ondersteunen in de eerste plaats gezinnen met een lager inkomen.

Wat verandert er precies?

Nu een deel van de financiering via Europa is weggevallen, wil de Vlaamse overheid het beschikbare budget gerichter inzetten. Daarom worden de premies vanaf juli enkel nog toegekend voor werken die energie-efficiëntie verbeteren.

Klassieke renovaties zoals het vernieuwen van een badkamer, de plaatsing van een trap of het heraanleggen van vloeren verdwijnen uit de lijst. Enkel wie investeert in isolatie, hoogrendementsglas, ventilatie of een warmtepomp krijgt nog financiële steun.

Daarnaast verandert ook de manier waarop je inkomen mee de hoogte van je premie bepaalt. Er zijn voortaan vier inkomenscategorieën in plaats van drie. Hoe lager je inkomen, hoe groter je premie. Wie tot de hoogste inkomensgroep behoort, krijgt nog maximaal 20% van zijn investering terugbetaald. Zit je in een lagere categorie, dan kan dat oplopen tot 50%. Voor tweede verblijven is de premie sowieso beperkt, tenzij je je pand sociaal verhuurt.

Timing is alles

Voortaan gelden de nieuwe regels rond de Mijn VerbouwPremie. Heb je je subsidie vóór 1 juli 2025 aangevraagd? Dan val je nog onder de oude regeling. In het andere geval geldt automatisch het nieuwe systeem, waarbij enkel nog energiebesparende werken in aanmerking komen. De oude voordelen zijn helaas niet meer van toepassing.

Wie binnenkort een nieuwbouw of aanbouw laten plaatsen, houdt best rekening met de nieuwe voorwaarden. Een uitbreiding van je woning komt enkel nog in aanmerking als je tegelijk ook investeert in energiebesparende maatregelen. Denk aan het isoleren van het dak of het plaatsen van een warmtepomp. Pure binnenafwerking zonder energie-impact levert geen premie meer op. Een slimme combinatie van werken maakt dus het verschil.

Let op voor de nieuwe beperkingen

Niet alleen de inhoud van de premies verandert, er komen ook nieuwe plafonds op de hoeveelheid werk die gesubsidieerd wordt. Zo geldt er voortaan een maximum aantal vierkante meters voor dak- en muurisolatie, vloerisolatie en beglazing, vooral voor mensen met een hoger inkomen.

Voor ramen en deuren moet je bovendien rekening houden met extra ventilatie-eisen. Enkel glas vervangen kan nog zonder bijkomende voorwaarden. Wie het volledige raamwerk vernieuwt, moet ventilatievoorzieningen voorzien om een premie te krijgen.

Ook de ouderdom van je woning speelt mee. Die moet al in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2006. Voor sommige installaties, zoals warmtepompen, geldt een andere grens: vóór 1 januari 2014.

Slim renoveren met kennis van de nieuwe regels

Plannen voor een grondige verbouwing? Dan is het nog altijd zinvol om bijvoorbeeld een ervaren totaalrenovatie aannemer in Antwerpen onder de arm te nemen. Nu de nieuwe premievoorwaarden van kracht zijn, weet die precies welke werken nog in aanmerking komen voor steun. Een doordachte aanpak is belangrijker dan ooit, zeker bij totaalprojecten waar isolatie, technieken en ramen tegelijk aangepakt worden.

Nog steeds meer dan de moeite waard

De nieuwe premievoorwaarden zijn sinds 1 juli 2025 officieel van kracht. Ze leggen de nadruk op energiezuinig renoveren en schrappen heel wat klassieke verbouwingswerken uit de lijst. Alleen wie inzet op zaken zoals isolatie, hoogrendementsglas of duurzame verwarmingssystemen kan nog rekenen op financiële hulp.

Hoeveel premie je krijgt, hangt af van je inkomen en van het soort werken dat je uitvoert of laat uitvoeren. Sta je nog maar aan het begin van je renovatieproject? Dan is het cruciaal om de nieuwe regels goed te begrijpen en je werken slim te organiseren. Met een goede voorbereiding behaal je nog steeds een mooi voordeel.