Duurzaam Bouwen

Vormingscentrum krijgt Groene Sleutel

Het provinciaal Vormingscentrum in Malle kreeg op dinsdag 15 december een nieuwe Groene Sleutel. Met dit internationale milieulabel krijgen ondernemingen erkenning voor de inspanningen die ze leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen. De Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten in 2015 voor de tiende keer de Groene Sleutels uit. Het Vormingscentrum sleept het label voor de vijfde maal op rij in de wacht.

Bosbeheer, watersparend sanitair en zonnepanelen

De afgelopen jaren spaarde het Vormingscentrum in Malle kosten noch moeite om gasten te verwelkomen in een kwalitatieve én milieuvriendelijke omgeving. Onder meer dankzij een bosbeheerplan met focus op duurzaam bosbeheer, watersparend sanitair zonder toegevingen op gebied van comfort en energiezuinige verlichting en zonnepanelen behaalde het Vormingscentrum de Groene Sleutel.

Gedeputeerde Inga Verhaert: “Door spaarknoppen op de douches springen de gasten zorgvuldig om met water, zonder te moeten inboeten aan comfort. De zonnepanelen, in combinatie met de installatie van energiezuinige verlichting, zorgen er dan weer voor dat het Vormingscentrum grotendeels zelf voorziet in zijn energiebehoeften. In 2016, 2017 en 2018 krijgt het gebouw een bijkomende isolatielaag en worden de oude ramen vervangen door nieuwe met dubbel glas. Na deze renovatieronde is het Vormingscentrum met 510 zonnepanelen op het dak, 75 procent energiebesparende verlichting en een volledig geïsoleerd gebouw één van de milieuvriendelijkste verblijfscentra in Vlaanderen.”

Groene Sleutel

Het Vormingscentrum krijgt de Groene Sleutel niet zomaar. De laureaten tonen elk jaar opnieuw aan een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector dat ze zich inspannen voor het milieu. Een eenmalige inspanning volstaat niet. Wie de Groene Sleutel in de wacht sleept, voldoet aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. 115 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Wereldwijd kregen al 2350 ondernemingen het internationale ecolabel Green Key.

De Groene Sleutel is een internationaal programma van de Foundation for Environmental Education (FEE), in Vlaanderen beheerd door Bond Beter Leefmilieu (BBL) met steun van Toerisme Vlaanderen. De partners voor de uitreiking zijn: Ecover, Boma, Koers, Hostel H, Lucart, Besto, Jeanette Vite en Papstar. De Groene Sleutel wijst al 10 jaar de weg naar duurzaam toerisme, recreatie of duurzame vergaderruimtes.

Ook interessant