Duurzaam Bouwen

Energiezuinige demowoning feestelijk ingehuldigd te Mere

Energiezuinige demowoning feestelijk ingehuldigd te Mere
Energiezuinig bouwen staat steeds hoger op de agenda. De resulterende energiebesparing levert op termijn zonder enige twijfel een pak winst op, maar hoe kan men de basisinvestering betaalbaar houden voor de jonge generatie? T.PALM bood op vrijdag 20 maart het antwoord op deze vraag. De bouwonderneming huldigde te Mere – in aanwezigheid van burgemeester Hugo De Waele en Robert De Mûelenaere, Gedelegeerd Bestuurder van de Confederatie Bouw – haar gloednieuwe BEN-demowoning in.

BEN staat voor Bijna Energie Neutraal. Bouwen volgens de BEN-principes wordt vanaf 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in heel Vlaanderen, en zelfs in heel Europa. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze bijna geen energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Het beetje energie dat er nog nodig is, halen ze uit groene energiebronnen.

T.PALM stond als pionier mee aan de wieg van het ‘BEN-verhaal’ in België. Met deze modelwoning – één van de vijf BEN-woningen die in het centrum van Mere werden gebouwd – toont T.PALM aan dat men met een compact en energiezuinig ontwerp, en met een beperkter budget, zeker niet moet inboeten op woon- en leefcomfort. Energievriendelijke nieuwbouw die toch betaalbaar is, het is dus mogelijk.

Volgens Johan Vanden Driessche van T.PALM ligt de sleutel van het succes in het optimale gebruik van elke vierkante meter. “De vijf BEN-woningen in Mere zijn alle driegevelwoningen met een compact en bijzonder doordacht ontwerp, een slimme binneninrichting en een onderhoudsvriendelijke stadstuin. Een woning moet immers niet alleen rationeel en functioneel zijn, het moet ook een echte thuis zijn en een warm gevoel geven aan de bewoners”, aldus Johan Vanden Driessche van T.PALM zette volop in op deze combinatie, en wijst daarmee de weg naar de toekomst.

Naast burgemeester Hugo De Waele tekende ook Robert De Mûelenaere, Gedelegeerd Bestuurder van de Confederatie Bouw, present. Het geleide bezoek aan de woning leverde de bezoekers het nodige inzicht in de gebruikte technieken en designkeuzes.

Ook interessant