Interieur

Voorzorgsmaatregelen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen

Voorzorgsmaatregelen om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen
Mensen die op leeftijd zijn of die te maken hebben met een lichamelijke beperking, hebben vaak de voorkeur om zelfstandig in hun eigen huis te kunnen blijven wonen, en dat is ook zeer begrijpelijk. Het is immers voor iedereen het prettigst om in een vertrouwde omgeving de dagen door te kunnen brengen, en om niet te veel afhankelijk te zijn van de zorg van andere partijen. Gelukkig is zelfstandig wonen in de meeste gevallen goed mogelijk, mits je de juiste voorzorgsmaatregelen treft om het in huis veilig te houden, zodat valpartijen en de mogelijke ernstige gevolgen daarvan voorkomen kunnen worden. We hebben hieronder een aantal maatregelen voor valpreventie voor je op een rijtje gezet.

Automatische verlichting

Als het donker is in huis en je 's avonds laat of 's nachts eerst op zoek moet naar de lichtschakelaar, brengt dat risico’s met zich mee. Je kunt in het donker bijvoorbeeld sneller gedesoriënteerd raken, tegen obstakels opbotsen en je bezeren, of struikelen en vervolgens akelig vallen. Automatische verlichting met bewegingssensoren kan voor dit probleem een goede uitkomst bieden. De lichten gaan automatisch aan als de sensoren beweging opvangen wanneer je een ruimte betreedt, en schakelen ook vanzelf weer uit.

Is traplopen nog wel veilig?

Tijdens een inventarisatie van de woning kan het verstandig zijn om ook te kijken in hoeverre traplopen in jouw situatie nog verantwoord is. Als traplopen moeizaam gaat of niet meer veilig is vanwege fysieke beperkingen, kan een traplift een geschikt hulpmiddel zijn om toch zelfstandig naar een andere verdieping te kunnen gaan. Met een traplift neem je plaats op een stoel die vastzit aan een rails langs de trap. Via deze zitting kun je veilig zittend omhoog en omlaag.

Is een traplift inderdaad in jouw geval een goede oplossing om het wonen thuis eenvoudiger te maken? Dan kun je bij de website van Handicare een traplift kopen die bij je woning en wensen past.

Badkamer

Een gladde badkamervloer kan resulteren in valpartijen, en ook het in- en uit de douche stappen kan gevaarlijk zijn als je niet voldoende steun hebt. Gelukkig zijn er in de badkamer verschillende maatregelen uitvoerbaar om uitglijden te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld antislipmatten neerleggen, en handgrepen laten plaatsen die extra steun bieden tijdens het instappen in het bad en in de douche, en als je plaatsneemt op het toilet.

Veilige thuisomgeving

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Naast de badkamer en een steile trap, zijn er nog andere elementen in huis die valrisico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan hoge drempels of afstapjes bij de deur of een losliggend tapijt waarover je kunt struikelen, of wankele meubels die niet stabiel staan en kunnen omklappen wanneer je steun zoekt. Kijk in hoeverre deze onderdelen in huis kunnen worden aangepast of vervangen kunnen worden zodat het thuis zo veilig en comfortabel mogelijk blijft.

Ook interessant