Heb jij al een traplift in huis?

20 april 2022 Bron: Bouw & Wonen
Heb jij al een traplift in huis?
Naarmate we ouder worden, zullen we steeds meer tijd in onze woning spenderen. Onze mobiliteit gaat immers achteruit, waardoor we uiteindelijk niet langer in staat zullen zijn om zelfstandig op pad te gaan. Ook in huis merken ouderen de achteruitgang van hun mobiliteit. Het vuil buiten zetten of de trap oplopen vergt veel energie. Ondanks deze obstakels blijven veel ouderen nog zelfstandig thuis wonen en stellen zij de overstap naar een verzorgingstehuis het liefst zo lang mogelijk uit. De kosten van verzorgingstehuizen rijzen immers de pan uit en het zelfstandig thuis blijven wonen, kan erg vrij aanvoelen. Toch kan de omgeving behoorlijk ongerust raken over de situatie, doordat een val grote gevolgen kan hebben voor ouderen. Door de beperkte bewegingen kan een misstap op de trap immers snel gemaakt zijn. Om deze situatie te voorkomen, kan de plaatsing van een traplift de oplossing bieden. Een traplift is de afgelopen tijd een heuse trend geworden, doordat de wereld langzamerhand vergrijst en steeds meer ouderen ervoor kiezen om zelfstandig thuis te blijven wonen. De traplift maakt het mogelijk om personen die slecht ter been zijn, veilig en probleemloos naar de volgende verdieping te brengen. Het apparaat is voorzien van een stoel met extra maatregelen. Zo beschikt de traplift over een accu, zodat de traplift ook in gebruik gesteld kan worden bij stroomuitval, en zijn er uitklapbare leuningen, zodat de kans op een val nihil is. Veel ouderen maken al jaren gebruik van een traplift en hebben tot op heden nog geen negatieve ervaringen gehad. Wanneer laat jij een traplift plaatsen?

Wat is een traplift?

Zoals ik al kort in de introductie heb aangegeven, is een traplift een apparaat dat personen, die slecht ter been zijn, veilig en snel naar de volgende verdieping brengt. Voor het persoon in kwestie zal dit een hoop inspanning en risico schelen, waardoor het zelfstandig thuis blijven wonen een stuk veiliger wordt. De trapliften zijn te koop, maar een traplift huren is ook zeker mogelijk.

De onderdelen van een traplift

De markt is inmiddels verrijkt met veel diverse trapliften. Zo zijn er zelfs trapliften die weerbestendig zijn en dus buiten geplaatst kunnen worden. Deze trapliften worden vaak toegepast bij openbare faciliteiten. Wellicht heb jij dit al eens gezien bij een hotel of restaurant. De trapliften kunnen behoorlijk van elkaar afwijken, waardoor ook de onderdelen per traplift kunnen verschillen. Toch zijn er enkele onderdelen die bij vrijwel iedere traplift aanwezig zijn.

- Rails

Hoogstwaarschijnlijk het meest belangrijke onderdeel van het apparaat: de rails. De traplift beweegt langs de rails die aan de traptreden bevestigd is, waardoor de rails de stoel in de juiste richting stuurt. De rails van een rechte trap is vaak snel leverbaar, doordat de productie eerder kan plaatsvinden. De rails van een trap met bochten zal echter een uitgebreidere productie vergen, waardoor de levering hiervan langer zal duren.

- Leuningen en zitting

Een traplift is samengesteld om een pijnlijke val te voorkomen. Uiteraard is de kans aanwezig dat ouderen, tijdens de rit, uit de stoel kunnen vallen. Om deze mogelijkheid te beperken, zijn vrijwel alle trapliften voorzien van armleuningen en een voetensteun. Daarbij is de zitting meestal inklapbaar.

- Afstandsbediening

De trapliften zijn voorzien van bediening, zodat het persoon in kwestie alle controle heeft. De bediening is niet lastig, zodat ook ouderen de stoel gemakkelijk in beweging kunnen krijgen. Zodra het persoon de knop loslaat, zal de stoel rustig tot stilstand komen, zodat er geen gevaren of onverwachte situaties kunnen ontstaan.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo