4 tips om je woning seniorproof te maken

Bron: Bouw & Wonen
4 tips om je woning seniorproof te maken
Wanneer je een dagje ouder wordt, merk je vanzelf dat bepaalde handelingen die eerder automatisch gingen nu iets meer ongemak opleveren. Om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, is het daarom nodig om een aantal aanpassingen in je woning te maken. Op die manier kun je zo lang mogelijk comfortabel wonen in je eigen huis en dat is heel wat waard voor je levensgeluk. In dit artikel lees je vier eenvoudige tips waarmee je je woning seniorproof kunt maken.

Laat een traplift monteren in je woning

Misschien heb je het idee dat je het nog helemaal niet nodig hebt: een traplift in je woning. Toch kun je er later de vruchten van plukken wanneer je nu al investeert in een of meerdere trapliften op maat. Zoín lift brengt je namelijk met gemak naar de eerste en/of tweede verdieping van je huis. Op die manier kun je nog langer in je huis blijven wonen.

Veel mensen kunnen niet meer zelfstandig wonen wanneer zij niet zonder problemen de trap op kunnen. Verhuizen naar een verzorgingstehuis is voor veel mensen op leeftijd (nog) echt geen optie. Het liefst verhuizen zij ook niet naar een andere woning of bungalow zonder extra verdiepingen. In dat geval is het zeker aan te raden om een traplift te laten monteren voor optimaal woongeluk.

Kies voor een onderhoudsarme tuin

Een andere fijne tip om langer zorgeloos thuis te blijven wonen, is: kies voor een onderhoudsarme tuin. Voor veel mensen is werken in de tuin een feestje; zelfs wanneer ze wat ouder zijn. Merk je echter dat het niet meer zo gemakkelijk als vroeger gaat? Maak het jezelf gemakkelijk en zorg ervoor dat je tuin weinig onderhoud nodig heeft.

Dit hoeft echt niet te betekenen dat je geen planten meer in je tuin kunt hebben. Er is een groot aantal tuinplanten dat weinig verzorging nodig heeft en alsnog prachtig kan bloeien. Kies voor plantenbakken in plaats van voor planten in de grond en laat het oppervlak bestraten of volgooien met grind. Op die manier combineer je groen met een simpel te onderhouden tuin.

onderhoudsarme tuin

Koken op inductie voor woongemak

Koken op inductie is ook een goede tip wanneer je wat ouder wordt. Hierbij gaat het vooral om gemak en veiligheid. Wist je dat koken op inductie veel minder gevaarlijk is dan koken op gas? Wanneer je een pannetje op het vuur hebt staan en dat vervolgens vergeet, is de kans op brand veel groter dan wanneer je een inductieplaat per ongeluk aan laat staan.

Een inductieplaat wordt daarnaast alleen warm wanneer er een pan op staat. Heb je de pan er al af gehaald en ben je de plaat vergeten uit te zetten? Dan is dat geen probleem. Kortom: de ideale manier om te koken wanneer je merkt dat je wat vergeetachtig wordt. Tel daarbij op dat koken op inductie ook nog eens beter is voor het milieu en je hebt een win-winsituatie.

Ga voor comfortabele meubels en gemak

Tot slot: ga voor comfortabele meubels, zoals een massagestoel of een bank die misschien niet heel mooi is, maar wel lekker zit. Gemakkelijk en comfortabel wonen staan voorop wanneer je wat ouder bent. Het is zonde van je tijd (en je lijf!) om uren te spenderen op een bank die eigenlijk helemaal niet goed zit.

Zorg er daarnaast voor dat je je inrichting op tijd aanpast. Iedereen moet wennen aan een nieuw interieur, ongeacht de leeftijd die je hebt. Ben je echter wat ouder dan vergeet je gemakkelijker dat er bijvoorbeeld ergens ineens een lampje of een tafel staat. Doe je dat op tijd dan heb je volop de tijd om eraan te wennen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo