Veiliger langer thuis wonen met een senioren alarm

  NL   7 maart 2023 Bron: Bouw & Wonen
Veiliger langer thuis wonen met een senioren alarm
Vroeger was je op je 65ste echt oud. Je ging met pensioen en eigenlijk niet veel langer daarna naar een bejaardentehuis. De afgelopen decennia is daar veel verandering in gekomen; 60+-ers zijn niet oud. Ze gaan er juist op uit. Lekker met de kleinkinderen naar een pretpark of met zijn tweetjes op een mooie reis. Daarbij blijf je gewoon in je eigen huis wonen in je vertrouwde omgeving. Zelfs op hoge leeftijd gaat men er gewoon lekker op uit, al is het maar om boodschappen te doen. Ouderdom komt met gebreken, zeggen ze en helaas is dat waar. Vooral wanneer het risico op vallen groter wordt. Gelukkig zijn er allerlei aanpassingen die je aan je woning kan maken om gewoon lekker te kunnen blijven wonen. Maar mocht er toch iets gebeuren, weet dan dat hulp dankzij een senioren alarm in de buurt is – ook als je onderweg bent.

Alarm slaan met een knop

tel je voelt je niet zo lekker, er is brand uitgebroken of je partner is gevallen in de stad en kan niet meer opstaan, dan wil je zo snel mogelijk hulp van hulpdiensten. Echter kan door de schrik het lastig zijn om het alarmnummer te bellen. Of je bent alleen en bewusteloos. Daarom is er de Nederlandse senioren alarmering. Met één druk op de knop worden – naargelang welke dienst je afneemt – contactpersonen of de meldkamer bereikt. De alarmknop draag je bij je, zodat je overal een alarm kan uitzenden. Het apparaatje bevat GPS, zodat de meldkamer of je contactpersoon je locatie kan inzien. Het apparaat heeft zelfs valdetectie. Dat is toch een geruststelling.

Aanpassingen in huis

De alarmknop is er natuurlijk vooral als je met spoed hulp nodig hebt. Dat is fijn om te hebben, maar het is nog fijner om je woning zoveel mogelijk aan te passen, waardoor je bijvoorbeeld vallen in bad of ongelukken op de trap kan voorkomen. Zo geeft een inloopdouche meer veiligheid dan een bad waar je in en uit moet klimmen. Een stoeltje in douche maakt het op hogere leeftijd nog gemakkelijker om jezelf te wassen. Een traplift is ideaal als je moeite krijgt met traplopen. In het toilet kun je zelfs beugels laten installeren om je te helpen met zitten en opstaan. Zo verminder je tevens de kans op vallen – iets wat bijvoorbeeld door medicatie of een verminderd evenwicht zomaar kan gebeuren.

Veilig gevoel

De aanschaf van het senioren alarm geeft een extra gevoel van veiligheid. Zo kun je gewoon genieten van al het moois wat het leven te bieden heeft, want hulp is altijd dichtbij. Dat ontzorgt je familie en mantelzorgers. Maar het geeft jou de vrijheid om gewoon de boodschappen te doen, met de kleinkinderen op stap te gaan, te wandelen in de vrije natuur of een mooie fietstocht te maken. Daarnaast is het dus goed om handige aanpassingen aan de woning te doen om zo langer te genieten van je eigen woonhuis. En dat is heel wat waard.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo