Verbouwen

Voormalige Royale Belge krijgt mooie nieuwe toekomst

Voormalige Royale Belge krijgt mooie nieuwe toekomst
De voormalige Royale Belge gaat een veelbelovende toekomst tegemoet. “Dit iconische gebouw wordt open gesteld voor het publiek en krijgt een mooi nieuw leven”, bevestigt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor stedenbouw. “Brusselaars en bezoekers zullen hier een fijne tijd kunnen beleven, want naast kantoren en co-workingruimtes komen er in het gebouw ook een restaurant, een viersterrenhotel en een sportclub met openluchtzwembad van 25m. Dit project staat voor kwaliteit. Een voorbeeld van hoe we iconische Brusselse gebouwen een nieuwe, multifunctionele toekomst moeten geven.

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe toekomst en verleden hand in hand kunnen gaan. De geplande werken zijn namelijk het resultaat van grondige voorstudies die hebben aangetoond dat het erfgoed kan blijven bestaan en dat het gebouw terzelfdertijd voor de toekomst kan worden klaargestoomd via gedurfde, weldoordachte ingrepen.

Die houden niet alleen een volledige renovatie en restauratie met respect voor het erfgoed in, maar ook een aanpassing van het gebouw aan de huidige normen en eisen. Zo komt er nieuwe verticale circulatie, wordt de sokkel heringericht, worden er openingen gemaakt in de inkomhal en verdwijnen de roltrappen. De voormalige refter zal plaatsmaken voor een sportclub en er zal een buitenzwembad worden aangelegd.

Voormalige Royale Belge krijgt mooie nieuwe toekomst
Ook de onmiddellijke omgeving en het bijbehorende park krijgen een grondige opknapbeurt. Daarbij blijven hun oorspronkelijke samenstelling en vormgeving bewaard en wordt die waar nodig opnieuw hersteld naar origineel model.

Kwaliteit is het sleutelwoord van dit project. Dat blijkt niet alleen uit het samengaan van architectuur met erfgoed, maar ook uit het gemengde programma dat dit grote gebouw een nieuwe, frisse start geeft.

“We hebben in exact 7 maanden een stedenbouwkundige vergunning afleveren voor een zeer grondige renovatie van een beschermd gebouw. Een complex maar kwamitatief project. Dit geeft dus aan dat vergunningsprocedures niet tijdrovenen hoeven te zijn als het voorbereiden werk goed gedaan is en het priject kwalitatief is. De projectvergaderingen waren gericht op kwaliteit en op een snelle procedure.
Intussen werden alle kantoren werden al verhuurd. Dat bewijst dat dit project beantwoordt aan de nieuwe noden, die de coronecrisis extra duiddelijk maakte, en dat er vanuit de sector vraag is naar kwaliteitsprojecten,” vult Pascal Smet aan.


“De afgifte van deze stedenbouwkundige vergunning is het resultaat van een procedure die de verschillende betrokken instanties professioneel en doeltreffend hebben uitgevoerd. Zowel voor het Brussels Gewest als voor de gemeente Watermaal-Bosvoorde was de uitdaging erg groot. Deze iconische site is namelijk verankerd in het Brusselse landschap. Dit project bewijst dat hoogwaardige erfgoedsites niet alleen kunnen blijven bestaan, maar ook een nieuw leven kunnen krijgen,” zegt Nicolas Billen, projectontwikkelaar voor CORES Development.


Er wordt trouwens ook ingezet op de biodiversiteit van de site (deels Natura 2000-gebied). Zo worden de oevers natuurlijker gemaakt, is er weer plaats voor een drassige weide en blijft de boomgroep die vroeger deel uitmaakte van het Zoniënwoud bijna volledig bewaard. Dat alles gebeurt zonder de oorspronkelijke opzet van de site uit de jaren ‘70 te schaden.

Voormalige Royale Belge krijgt mooie nieuwe toekomst

Concreet voorziet het herbestemmingsproject:

  • In de kelderverdiepingen: parking, opslagruimte en technische lokalen;
  • Benedenverdieping en eerste verdieping (sokkel): onthaal- en co-workingruimtes, een auditorium, diensten voor de gebruikers van het complex, een restaurant, een sportclub/wellness;
  • Tweede verdieping (sokkel): onthaalruimtes, sportclub/wellness, hotellobby met bar en restaurant.
  • Derde tot en met vijfde verdieping (kruistoren): hotelkamers;
  • Zesde tot en met tiende verdieping (kruistoren): kantoorplatformen.

Ook interessant