“Nu we de vergunning op zak hebben start de volgende fase van het project: de voorbereiding van de werkzaamheden, die een huzarenstukje beloven te worden. We weten al dat we bij de graafwerken voor de parking metersdiepe tunnels en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zullen terugvinden. Bij de bouwwerken zullen de nog resterende historische elementen van het monument minutieus gerestaureerd worden, zoals bijvoorbeeld de drie gevels met de kenmerkende standbeelden, de bar, de brasserie en de inkomhal. Een bouwhistorische analyse heeft namelijk aangetoond dat de kleurstelling van de muren, plafonds en trappen volledig anders was. De originele kleuren zullen worden hersteld. We brengen ook de belle époque-elementen terug die verdwenen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken die uitgevoerd werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo worden de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras opnieuw opgebouwd. In een hedendaagse architectuur, maar met respect voor het verleden.”
Johan Vandendriessche, bestuurder VDD Project Development
“De interesse voor ‘The Grand’ overtreft onze stoutste verwachtingen. We wisten dat we een iconisch gebouw, één van de laatste architecturale parels aan onze kust, in handen hadden, maar dat het zo storm zou lopen hadden we niet verwacht. Sinds de aankondiging van het project hebben al meer dan duizend mensen hun interesse laten blijken voor de 70 appartementen. Die zijn dan ook uniek, met vloeroppervlaktes van 60 tot 265 vierkante meter. De appartementen genieten van hoge plafonds en panoramische zichten op zee, de havengeul, het Hendrikaplein en het hinterland. De interieurs combineren een moderne uitstraling met subtiele elementen - gestileerde deuren en moulures - uit de belle époque-periode.”
Thibaut De Vos, bestuurder VDD Project Development
“Het project in Nieuwpoort-Bad vergt een geraffineerde aanpak, met respect voor het originele design. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van restauratie en herbestemmen en is het resultaat van een intensief traject met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort. Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. De historische verdiepingen worden getrouw gerestaureerd en de historische lacunes worden gereconstrueerd op basis van iconografisch materiaal. De nieuwe verdiepingen gebeuren volgens een architecturale herinterpretatie waarbij afleesbaar is dat het om nieuwe toegevingen zijn die harmonieus ingebed zijn in de uitstraling van het monument. Op die manier krijgt Nieuwpoort opnieuw het landmark dat het verdient.”
David Chipperfield, architect