Nieuwbouw

The Grand in Nieuwpoort krijgt groen licht

The Grand in Nieuwpoort krijgt groen licht
Het stadsbestuur van Nieuwpoort heeft het licht definitief op groen gezet voor de herbestemming van het voormalige ‘Le Grand Hôtel’ uit 1924, later gekend als de ‘White Residence’. En opvallend: het loopt vandaag - drie jaar vóór de geplande oplevering - al storm voor de 70 appartementen in ‘The Grand’, zoals het monument voortaan zal heten. Meer dan duizend kandidaat-kopers ambiëren al een eigen stekje in dit historische gebouw. De verkoop start op 12 juli.

Wie deze zomer een bezoekje brengt aan Nieuwpoort-Bad wordt voor het laatst geconfronteerd met de verloederde aanblik van de voormalige ‘White Residence’, één van de laatste historische kroonjuwelen op de hoek van het Hendrikaplein en de Zeedijk. De Stad Nieuwpoort heeft immers zopas de definitieve omgevingsvergunning verleend voor het project ‘The Grand’.

VDD Project Development, ontwikkelaar van historische projecten, koestert grootse ambities voor het historische monument. In samenwerking met het internationaal gerenommeerde architectenbureau David Chipperfield Architects uit Londen zal het ooit zo fiere belle époque-gebouw voor zijn 100-jarig jubileum al zijn grandeur terugkrijgen én wordt het dé architecturale parel aan de Noordzee. Het project omvat niet alleen 70 appartementen, maar ook een zwembad met wellnessfaciliteiten, een bar, een brasserie, een aantal handelsruimtes, een ondergrondse parking met plaats voor 115 auto’s en een fietsenbergplaats voor 248 fietsen.

The Grand in Nieuwpoort krijgt groen licht

“Nu we de vergunning op zak hebben start de volgende fase van het project: de voorbereiding van de werkzaamheden, die een huzarenstukje beloven te worden. We weten al dat we bij de graafwerken voor de parking metersdiepe tunnels en loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zullen terugvinden. Bij de bouwwerken zullen de nog resterende historische elementen van het monument minutieus gerestaureerd worden, zoals bijvoorbeeld de drie gevels met de kenmerkende standbeelden, de bar, de brasserie en de inkomhal. Een bouwhistorische analyse heeft namelijk aangetoond dat de kleurstelling van de muren, plafonds en trappen volledig anders was. De originele kleuren zullen worden hersteld. We brengen ook de belle époque-elementen terug die verdwenen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken die uitgevoerd werden in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zo worden de iconische toren, de koepels, de luifel boven de inkom, de loggia en het hoekterras opnieuw opgebouwd. In een hedendaagse architectuur, maar met respect voor het verleden.”

Johan Vandendriessche, bestuurder VDD Project Development


Stormloop op appartementen

VDD Project Development wil ‘The Grand’ opleveren in 2024, exact honderd jaar na de bouw van het beschermde monument. Vele kandidaat-kopers tonen vandaag al interesse om een appartement te kunnen kopen in ‘The Grand’.

“De interesse voor ‘The Grand’ overtreft onze stoutste verwachtingen. We wisten dat we een iconisch gebouw, één van de laatste architecturale parels aan onze kust, in handen hadden, maar dat het zo storm zou lopen hadden we niet verwacht. Sinds de aankondiging van het project hebben al meer dan duizend mensen hun interesse laten blijken voor de 70 appartementen. Die zijn dan ook uniek, met vloeroppervlaktes van 60 tot 265 vierkante meter. De appartementen genieten van hoge plafonds en panoramische zichten op zee, de havengeul, het Hendrikaplein en het hinterland. De interieurs combineren een moderne uitstraling met subtiele elementen - gestileerde deuren en moulures - uit de belle époque-periode.”

Thibaut De Vos, bestuurder VDD Project Development


The Grand in Nieuwpoort krijgt groen licht

Toparchitect

Om het prestigieuze project vorm te geven, doet VDD een beroep op het geprezen Londense architectenbureau David Chipperfield Architects. Dat geniet al jaren wereldfaam voor zijn fijngevoelige restauraties, waaronder dat van de Royal Academy of Arts in Londen en de herbestemming van historische UNESCO sites, waaronder de renovatie van het ‘Neues Museum’ in Berlijn.

“Het project in Nieuwpoort-Bad vergt een geraffineerde aanpak, met respect voor het originele design. Het ontwerp toont een vernieuwende manier van restauratie en herbestemmen en is het resultaat van een intensief traject met het Agentschap Onroerend Erfgoed en de Stad Nieuwpoort. Op basis van een bouwhistorische analyse werd een waardeschaal bepaald van het pand. De historische verdiepingen worden getrouw gerestaureerd en de historische lacunes worden gereconstrueerd op basis van iconografisch materiaal. De nieuwe verdiepingen gebeuren volgens een architecturale herinterpretatie waarbij afleesbaar is dat het om nieuwe toegevingen zijn die harmonieus ingebed zijn in de uitstraling van het monument. Op die manier krijgt Nieuwpoort opnieuw het landmark dat het verdient.”

David Chipperfield, architect


The Grand in Nieuwpoort krijgt groen licht
Naast David Chipperfield Architects worden ook hp Engineers, gespecialiseerd in duurzame, technische installaties, betrokken bij het project. Net als de ingenieurs van Mouton - specialisten in stabiliteitsstudies - en de gerenommeerde erfgoedarchitecten van het Brusselse Origin.

De verkoop start op 12 juli. Meer info op www.thegrand.be.