Woonprojecten

Arendonk krijgt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Arendonk krijgt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen
Op de site van de voormalige basisschool ‘De Wamp’ in Arendonk verrijst binnenkort het grootste Bijna-Energieneutrale woonproject van de Kempen: ‘De Maeskens’. Projectontwikkelaar Ultrium Development voorziet in totaal vijf duurzame gebouwen met 109 appartementen waarvan elf penthouses, en één commerciële ruimte op de Vrijheid. Die voldoen allen aan de strengst mogelijke energienormen (E-20), dankzij o.a. extreem zuinige warmtepompen, zonnepanelen, vloerverwarming én -koeling. Daarnaast wordt er een groen parkdomein aangelegd, die ook deels toegankelijk is voor alle Arendonkenaars. “Het project speelt vooral in op een stijgende vraag naar appartementen bij 65-plussers in de regio én jonge Nederlandse gezinnen”, luidt het bij Hillewaere Vastgoed, dat het project mee begeleid.

Komend weekend onthult de Arendonkse burgemeester Kristof Hendrickx op de site van ‘De Maeskens’ de maquette van het bijzondere project. In totaal komen er 109 appartementen, waarvan 11 penthouses, verspreid over vijf verschillende gebouwen die elk een specifieke naam krijgen. De namen werden in samenspraak met de Heemkring gekozen: De Rederijker, Driesakker, De Kolvenier, De Valkenier en De Vonder. Die laatste telt zeven verdiepingen en is daarmee het hoogste van de vijf residenties.

Bijzonder aan het project is dat elk appartement een E-peil van maar liefst E-20 heeft, wat een stuk beter is dan de veelal huidige standaardnorm van E-30 die de overheid momenteel oplegt. ‘De Maeskens’ is dan ook meteen het grootste Bijna-Energieneutraal (BEN) project van de Kempen.

“Naast topisolatie heeft elk appartement en elke penthouse ook vloerverwarming en -koeling, individuele warmtepompen in combinatie met zonnepanelen én een geavanceerd ventilatiesysteem. Zo voldoet ‘De Maeskens’ straks al aan de energiedoelstellingen die de overheid pas tegen 2050 voorziet. Zo’n groot E20-project realiseren, is geen sinecure. Het gaat hier dan ook om één van de eerste woonprojecten van deze omvang in de streek.”

Jonas Lootens, Vastgoedconsulent Nieuwbouw, Hillewaere Vastgoed


“We zijn trots dat we zo’n duurzaam project mogen verwelkomen in Arendonk. We juichen dit project toe, want het zorgt voor een enorme opwaardering van de voormalige scholensite. Ik ben er dan ook van overtuigd dat dit project voor een enorme boost zal zorgen in onze gemeente.”

Kristof Hendrickx, Burgemeester Arendonk


Arendonk krijgt grootste energieneutrale woonproject van de Kempen

Binnen- én buitenarchitectuur

De oppervlaktes van de wooneenheden van ‘De Maeskens’ schommelen, afhankelijk van de verschillende residenties, van 62 vierkante meter voor een één slaapkamerappartement tot wel 163 vierkante meter voor een penthouse. Elk appartement is ook voorzien van een groot terras. Verder krijgt het project ook een gemeenschappelijke parktuin inclusief waterpartij.

“Het is bij elk ontwerp van belang dat het past in het volledige plaatje van de buurt. Met ‘De Maeskens’ willen wij enerzijds niet choqueren en anderzijds toch een meerwaarde bieden voor de buurt. Er werd – samen met het architectenbureau D&A Architecten - bewust gekozen voor laagbouw met de woonunits verdeeld over verschillende gebouwen. Maar voor een plaats als Arendonk is een woonblok met 7 verdiepingen al vrij hoog, waardoor je vanuit de hoogste appartementen dan weer een fenomenaal uitzicht krijgt over de gemeente.”

Jonas Lootens, Vastgoedconsulent Nieuwbouw, Hillewaere Vastgoed


Verder worden in het project 182 parkeerplaatsen en 110 privatieve bergingen voorzien in de ondergrondse parking, zodat de buurt autoluw blijft. Daarnaast zijn er ook genoeg fietsenstallingen voorzien. Het project scoort bovendien ook goed wat betreft mobiliteit. Aan de ene kant heb je de grote steenweg die rechtstreeks toegang biedt tot stad Turnhout en anderzijds kan je ook gemakkelijk via de E34 naar Antwerpen stad óf naar Nederland. Tot slot, zijn heel wat horeca- en winkelzaken en het zwembad van Arendonk op wandel- en fietsafstand te bereiken.

Toegenomen vraag

Met het nieuwe duurzame woonproject komt de projectontwikkelaar alvast tegemoet aan de stijgende vraag naar kwalitatieve appartementen in de streek rond Turnhout. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien het aantal 65-plussers in Arendonk de voorbije tien jaar met maar liefst een kwart is toegenomen. Zij ruilen volgens makelaar Hillewaere Vastgoed steeds vaker hun villa in voor een comfortabel luxe appartement met grote buitenruimtes.

Daarnaast neemt ook het aantal inwoners in Arendonk simpelweg toe. De voorbije 10 jaar is hun aantal met 5% gestegen, en tegen 2030 zal de grens van 13.500 inwoners (+2,5%) ruim overschreden zijn. De regio is dan ook steeds populairder bij onze Noorderburen. Zij vinden almaar vaker hun weg naar projecten over de grens, waar het betaalbaar en comfortabel wonen is. In Nederland botsen ze meestal op weinig aanbod en een hoge huurprijs. Zo betaal je volgens de makelaars van Hillewaere Vastgoed in regio Turnhout gemiddeld 700 à 750 euro per maand voor een huurappartement, terwijl dat in Nederlands Brabant al snel richting 1.000 euro gaat.

“Hoewel er een grote vraag is voor eigen bewoning in dergelijke projecten, is er ook een interesse op de huurmarkt. We krijgen steeds vaker bezoek van onze Noorderburen die interesse tonen in de huurmarkt in Vlaanderen. Meer dan de helft van de aanvragen voor bezichtigingen komt tegenwoordig uit Nederland. Dit maakt een dergelijk project dan weer interessant voor investeerders. Daarnaast is het zo dat 65-plussers steeds vaker hun grote woning inruilen voor een appartement waar ze in alle comfort kunnen genieten en niet te veel onderhoud hebben.”

Jonas Lootens, Vastgoedconsulent Nieuwbouw, Hillewaere Vastgoed


De verkoop van ‘De Maeskens’ is zopas gestart en kent al heel wat succes. De eerste appartementen zijn reeds verkocht. Er volgt dit weekend een volledig coronaproof openingsweekend op de hoek van De Maeskens met De Vrijheid waar geïnteresseerden van nabij kunnen kennismaken met het project. Dit kan vrijdag 2 juli van 15u tot 20u en zaterdag en zondag telkens van 11u tot 15u. De vanafprijs van een appartement bedraagt 169.000 euro. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er in de zomer 2024 hun intrek kunnen nemen.

Ook interessant