Nieuwbouw

Grootste BEN-project van de Kempen krijgt fluisterstille warmtepompen

Grootste BEN-project van de Kempen krijgt fluisterstille warmtepompen
De Antwerpse projectontwikkelaar Ultrium Development zal op de site van een voormalige school in het centrum van Arendonk het woonerf De Maeskens optrekken, met maar liefst 110 wooneenheden, evenals een openbaar park. De appartementen en penthouses zijn bijna-energieneutraal en hebben een E-peil van 20. De Maeskens is daarmee een van de eerste projecten in zijn grootteorde met dat energielabel. Voor duurzame verwarming en warm water in de wooneenheden sloot Ultrium Development een partnerschap met fabrikant Viessmann – een overeenkomst die het begin betekent van een meerjarige samenwerking. Doorslaggevende factoren in de keuze voor de warmtepompen van Viessmann waren de fluisterstille werking van de units, de comfortabele warmwaterproductie en de duurzame filosofie van het bedrijf.

Ultrium Development, dat eerder al projecten in Arendonk realiseerde, geeft met De Maeskens een eigentijdse, groene invulling aan een verloederd schoolterrein in het centrum. De 110 luxueuze wooneenheden worden afgewerkt met grote terrassen, hoogwaardige materialen en de modernste technieken. Elk van de appartementen en penthouses behaalt E-peil 20, wat wijst op een bijna-energieneutrale woning. Zo’n groot E20-project realiseren, is geen sinecure. De Maeskens is dan ook een van de eerste projecten op deze schaal in de streek. Bewoners en investeerders genieten van lage energiefacturen en een grotere return op hun investering. De omgeving van De Maeskens wordt een openbaar park, gerealiseerd door landschapsarchitecten Avantgarden. De gemeente zal zorgen voor het beheer van dit stuk groen.

“Als projectontwikkelaar willen we op een duurzame en toekomstgerichte manier bouwen. Daarom gebruiken we uitsluitend hoogwaardige materialen in onze energiezuinige wooneenheden. We werken ook met lokale economische partners en Belgisch familiaal kapitaal. Daarnaast besteden we veel aandacht aan groen. Dat doen we onder meer door bestaande bomen en planten maximaal te behouden en nieuwe groene ruimtes te creëren, zoals bij De Maeskens”, verklaart Jan Van der Henst van Ultrium Development.


Viessmann en Ultrium Development lanceren grootste BEN-project van de Kempen met fluisterstille warmtepompen

Futureproof warmtepompen

Om de 110 wooneenheden op een energie-efficiënte manier te voorzien van verwarming en sanitair warm water, besloot Ultrium Development ze uit te rusten met lucht-waterwarmtepompen van Viessmann, in combinatie met vloerverwarming. Jan Van der Henst licht de keuze voor die fabrikant toe: “De warmtepompen zijn in de eerste plaats fluisterstil, want ze produceren slechts 35 dB aan geluid. Dat was een must, aangezien er een tiental units op het dak van elk gebouw staan. Te luide warmtepompen zouden onaangenaam zijn voor de bewoners van de bovenste verdiepingen. Ook met het oog op de rust in het park is die stille werking een troef. Ten tweede leveren de warmtepompen van Viessmann een hoog warmwatercomfort. Gezien de beperkte verwarmingseis opteerden we voor warmtepompen met een laag vermogen. Toch produceren ze voldoende warm water, zodat zelfs tegelijk douchen en baden geen probleem vormt.”

De Viessmann-warmtepompen zijn bovendien uitgerust met tal van slimme functies.

“Zowel bewoners als installateurs kunnen via een app de toestellen beheren en monitoren. In geval van storing volgt automatisch een notificatie. Technici zien meteen wat het probleem is en welke wisselstukken ze nodig hebben. Zo sparen ze verplaatsingen en kilometers in de wagen uit. De warmtepompen zijn ook klaar om te communiceren met de smart grid”, aldus Geert Standaert, Regional Sales Director bij Viessmann.


Duurzame match

Een derde reden voor de keuze voor Viessmann, zo vervolgt Jan Van der Henst, is de duurzame filosofie van het Duitse familiebedrijf: “Viessmann draagt respect voor het milieu en het klimaat hoog in het vaandel. De slagzin ‘We create living spaces for generations to come’ is geen loze belofte. Hun toestellen zijn kwalitatief en zitten vol innovaties die ze energiezuiniger laten werken. Daarnaast levert Viessmann concrete inspanningen voor onze planeet, bijvoorbeeld door bomen aan te planten. Ook Ultrium Development hecht belang aan duurzaamheid en de visie, dus die waarden gaven zeker mee de doorslag.”

Viessmann en Ultrium Development lanceren grootste BEN-project van de Kempen met fluisterstille warmtepompen

Langetermijnsamenwerking

De samenwerking aan het grootste E20-project in de Kempen vormt het begin van een groter partnerschap. Viessmann en Ultrium Development sloten alvast een overeenkomst voor de komende jaren van bijna duizend wooneenheden. Met die deal tekent de nieuwe algemeen directeur Christophe Leroy meteen voor een eerste wapenfeit. “Viessmann staat sterk in de markt voor particuliere woningen en grote projecten, zoals de industrie en openbare gebouwen. Met deze samenwerking versterken we eveneens onze positie in de appartementsbouw. De Maeskens is een van de eerste grootschalige E20-realisaties, dus wij wilden die uitdaging graag aangaan als pionier en wegbereider. We hopen dat we de deur hebben geopend voor meer van zulke duurzame en innovatieve bouwprojecten”, besluit Christophe Leroy.

Ook interessant