“Met Istoir hebben we steeds veel respect voor het authentieke karakter van een pand. We maken er een erezaak van om bij elk project zoveel mogelijk originele elementen te behouden en zo een stukje geschiedenis verder te zetten. We vertrekken dus vanuit een bestaand pand, in dit geval het kasteel, en kijken welke zaken we kunnen toevoegen. We breken niks af, maar zorgen voor een opwaardering van een bestaand monument. Dit is in onze ogen hoe projectontwikkeling er in de nabije toekomst moet uitzien.”
Frederik Van Vooren, Business Unit Manager Istoir
“Het aanleggen van zo’n warmtenet is een hele klus. Via de grondboringen wordt aardwarmte gebruikt die via warmtepompen, die in de kelder staan opgesteld, de centrale verwarming van de gebouwen voedt. Vanuit de energiecentrale wordt een warmtenet aangelegd waarop alle woningen en appartementen zullen worden aangesloten. Naast de productie van CO2-neutrale warmte heeft dit warmtenet nog een enorm voordeel: tijdens warme zomerdagen levert de energiecentrale passieve koeling aan de woningen, waardoor de binnentemperatuur snel en eenvoudig tot vijf graden kan dalen.”
Luc Meskens, algemeen coördinator Energent
“Het project kadert volledig binnen de doelstellingen van de Vlaamse regering om de CO2-uitstoot van woningen drastisch te verminderen én ons onroerend erfgoed op een kwaliteitsvolle manier de toekomst in te loodsen. Tegen 2050 willen we dat in Vlaanderen zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen gebruikt worden om onze woningen te verwarmen. Dit project speelt dus vandaag al in op de toekomst. Bovendien gaat het hier om een project waarbij maximaal rekening gehouden wordt met de troeven van dit historische pand. We moeten ons onroerend erfgoed doorgeven aan komende generaties. Als minister kan ik dergelijke herbestemmingsprojecten alleen maar toejuichen.”
Matthias Diependaele, Vlaams minister van Wonen en Erfgoed