Woonprojecten

Lancering van het gloednieuwe woonproject 'Residentie Lino' in Herentals

Lancering van het gloednieuwe woonproject 'Residentie Lino' in Herentals
Projectontwikkelaar Custombuild, gekend voor het bouwen van eigentijdse, duurzame nieuwbouwprojecten, lanceert vandaag officieel zijn gloednieuwe woonproject “Residentie Lino” in de Kleerroos te Herentals. Te midden van een rustgevende groenzone met tal van gezellige wandelpaden zullen drie ‘state of the art’ woonvolumes – allen opgetrokken in een zachtkleurige, duurzame gevelsteen en geflankeerd door bronzen ramen en balustrades – de nieuwbouwsite grandeur geven. In totaal zijn er 41 fraaie én energiezuinige woonunits waaronder verschillende één- twee- en drie slaapkamerappartementen, een gezinswoning en een stijlvolle penthouse met drie slaapkamers. Daarnaast wordt er op de site ook een multifunctionele ruimte van 165 m² voorzien die dienst kan doen als praktijk voor een vrij beroep of andere.

Alle appartementen bevinden zich op de hoeken van de bouwvolumes zodat de leefruimtes profiteren van een dubbele oriëntatie en een ruim privéterras met een prachtig vergezicht. De dynamische architectuur creëert een ruimtelijk gevoel en zorgt voor een optimale privacy. Daarnaast bevinden zich op het terrein verschillende fietsenstallingen met laadplaatsen voor e-bikes en is er tevens een ondergrondse garage met 42 autostaanplaatsen en 40 privébergingen. Het woonproject zal – in samenwerking met het architectenbureau Mertens-architecten – eind 2024 opgeleverd worden. De voorbereidende werken zullen in het voorjaar 2022 aanvangen. Meer info op: www.residentielino.be.

Residentie Lino: domein & indeling

In de Kleerroos zullen eind 2024 drie imposante bouwvolumes uit de grond rijzen, allen opgetrokken in een duurzame, lichte gevelsteen gecombineerd met bronzen ramen en balustrades. Residentie Lino wordt een knappe nieuwbouwsite met in totaal 41 energiezuinige woonunits waaronder 40 appartementen – met één, twee of drie slaapkamers – én een eengezinswoning. Alle woonunits zijn voorzien van een ruim privéterras met een prachtig uitzicht op een uitgestrekt en magnifiek aangelegd park, met een variatie aan kleurrijke bloemperken, diverse inheemse boomsoorten en grasdallen met daartussen gezellige wandelpaden. Hierdoor kunnen bewoners dagelijks in een heerlijke omgeving vertoeven en ook vanuit hun woning van een groen decor genieten. Ruimte, lichtinval en gezelligheid vormen het uitgangspunt van de architecturale opzet van Residentie Lino. Alle appartementen bevinden zich op de hoeken van de bouwvolumes zodat de leefruimtes profiteren van een dubbele oriëntatie en een ruim privéterras. Door de dynamische architectuur wordt er overal een ruimtelijk gevoel gecreëerd, zonder in te moeten boeten op de bewoners hun privacy.

De opdeling van de drie woonvolumes in kaart gebracht:
Bouwvolume A telt vier verdiepingen met telkens vier appartementen rond een centrale trappenkern. Een deel van het gebouw heeft een vijfde bouwlaag, waar zich twee dakappartementen bevinden met ruime terrassen en een subliem uitzicht. In totaal zijn er achttien appartementen.
In bouwvolume B zijn er vier bouwlagen met drie appartementen rond de centrale trappenkern en een kleinere vijfde verdieping die volledig bezet wordt door een penthouse met een groot en zonnig dakterras. In totaal zijn er dertien appartementen.
Bouwvolume C telt ook vier bouwlagen, waarvan de derde en de vierde verdieping opvallend inspringen ten opzichte van de onderste lagen. Op het gelijkvloers komt de benedenverdieping van de gezinswoning alsook een multifunctionele ruimte van 165 m². Die ruimte kan ingericht worden als praktijk voor een vrij beroep of andere. De slaapkamers van de woning komen een verdieping hoger. Op die verdieping, net als op de derde en de vierde, zijn er ook telkens drie appartementen rond een centrale trappenkern. In totaal zijn er negen appartementen.

Lancering van het gloednieuwe woonproject 'Residentie Lino' in Herentals

Parkeerplaatsen voor zowel fietsen als auto’s

De wandelpaden op het domein hebben, naast een ontspannende functie, ook een verbindende functie: ze verlenen zowel toegang tot de woonunits alsook tot de fietsenstallingen en de ondergrondse garage. Op het terrein van Residentie Lino zullen er verschillende fietsenstallingen voorzien worden: 40 plaatsen in de ondergrondse garage, 35 op het gelijkvloers in bouwvolume C, 24 overdekte fietsenstallingen naast bouwvolume A en 26 naast bouwvolume B. Op al die plaatsen zal het ook mogelijk zijn om je e-bike op te laden. Verder kunnen de bewoners hun auto kwijt in de ondergrondse garage die dienst doet als gemeenschappelijke parkeerkelder van de drie woonvolumes en die ook rechtstreeks toegankelijk is vanuit de drie appartementsgebouwen. De kelder biedt, naast de fietsenstallingen, plaats aan 42 autostaanplaatsen, 40 privébergingen en enkele technische lokalen. Er wordt stroom voorzien zodat je een laadpaal kan plaatsen voor je elektrische wagen. De inrit naar het ondergronds parkeren is zowel bedoeld voor auto’s als voor fietsers. Via een zogenaamde luie trap geraak je eenvoudig met je fiets aan de hand in en uit de garage.

Mobiscore: nabijheid centrum en natuurgebieden & ecologisch verantwoorde nieuwbouw

Residentie Lino is ideaal gelegen. Het woonproject haalt een hoge Mobiscore[1] van 8.2 op 10. Als bewoner hoef je dus zelden gebruik te maken van een auto om in de nabije omgeving winkels, ontspanning, sport, cultuur, scholen of horeca te bereiken. Alles is vlakbij gelegen. Dit geldt tevens voor zorgfaciliteiten waaronder een apotheek, huisartsenpraktijken en het AZ Herentals ziekenhuis. Daarnaast is er ook een ruim aanbod op het vlak van openbaar vervoer.
Herentals kent een bruisend verenigingsleven, met heel veel sportclubs, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen en socio-culturele organisaties. Verder biedt de regio veel natuurgebieden met een rijke diversiteit aan fauna en flora. Als wandelliefhebber is het hier fijn wonen en zijn er heel wat mooie wandelroutes. Ook voor wie van fietsen houdt, is Herentals een paradijs. Residentie Lino is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke tocht door het groene hart van de Antwerpse Kempen. Overigens is Herentals een geografisch knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen en daardoor bijzonder vlot bereikbaar.

Ook op het vlak van milieuvriendelijkheid scoort Residentie Lino hoog. Het betreft een ecologisch verantwoorde nieuwbouw met een duurzame architectuur. Zo hebben alle woningen een E30 E-peil ofte BEN 30[2]. BEN-gebouwen zijn energiezuinig en verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er wordt overal vloerverwarming voorzien die aangesloten is op warmtepompen. En voor de infiltratie van regenwater komt er een wadi op het terrein. Daarnaast gaat projectontwikkelaar Custombuild ook prat op technologische innovatie. Sébastien François, medezaakvoerder van Custombuild, vervolgt: “Technologie is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Slimme gebouwen nemen sommige routinetaken van de bewoners over, via sensoren die weten wanneer je al dan niet thuis bent. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting of de verwarming automatisch worden aangepast. De belangrijkste motivatie om hierin als projectontwikkelaar te investeren is energieverspilling tegengaan. De impact op het milieu is positief en de kosten voor de bewoners verlagen. Daarnaast biedt een slim gebouw ook voordelen op het gebied van comfort, gezondheid en veiligheid. Sensoren kunnen zorgen voor een gepersonaliseerde toegangscontrole, het automatisch verwittigen van de hulpdiensten bij rookdetectie en zo meer. Redenen genoeg om onze nieuwbouwprojecten zodanig in te richten dat ze qua bekabeling en technische voorzieningen klaar zijn voor de toekomst.”

Lancering van het gloednieuwe woonproject 'Residentie Lino' in Herentals

Interieurinrichting & assistentieverlening

Alle appartementen kunnen op maat, volgens de wensen en behoeften van de koper, ingericht worden. In overleg met de bewoners zorgt de klantenbegeleidster van Custombuild er vervolgens voor dat alle woningen tot in detail afgewerkt worden.[3] De focus ligt telkens op kwaliteit. De 360° service is het grondbeginsel van Custombuild: van het bouwontwerp tot de persoonlijke opvolging van de inrichting van het interieur en andere mogelijke zaken die de bewoners wensen in het kader van levensbestendig wonen. Zo is Residentie Lino voorzien om ook senioren op hun oude dag of andersvaliden alle assistentie te verlenen die nodig is: van specifieke wooninrichting waaronder domotica met afstandsbediening, infrastructurele aanpassingen voor rolstoelgebruik, de installatie van een noodoproepsysteem, aangepast sanitair,… tot extra services zoals maaltijdlevering, kapper aan huis enzovoort.

Architectenbureau

Voor Residentie Lino werkt Custombuild samen met Mertens-architecten uit Stabroek. Dit architectenbureau kiest bewust voor verschillende genre projecten zodat de architect-ontwerper alert blijft voor alle tendensen en innovaties in de sector. Op die manier blijft elke opdracht een uitdaging en elk resultaat een uniek en persoonlijk gegeven. Zo vertelt Philippe Lambregts, medevennoot van Custombuild: “De samenwerking met Mertens-architecten loopt altijd bijzonder vlot. Bij dit bureau begrijpen ze perfect wat wij willen bereiken. We vinden elkaar vooral in de filosofie dat architectuur gaat over mensen, licht en ruimte.”

Afkomst naam woonproject & geschiedenis Herentals

De lakennijverheid was sinds de 14de eeuw enorm belangrijk voor Herentals. Tegen de 16de eeuw werd het Herentalse linnen bekend en zeer gegeerd in een groot deel van de Westerse wereld. De Lakenhal, op tien minuutjes wandelen van Residentie Lino, werd indertijd gebouwd door rijke lakenmakers en linnenwevers om er hun handel in te drijven. Vooral de belforttoren van deze Lakenhal is gekend en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Om de geschiedenis van Herentals in de verf te zetten opteerde Custombuild daarom voor ‘Residentie Lino’ (afgeleid van “linnen”) als naam voor het nieuwbouwproject.

Ook interessant