Voordelen van het inhuren van een elektricien

  NL   5 juni 2019 Bron: Bouw & Wonen
Voordelen van het inhuren van een elektricien
Vandaag de dag klussen we zelf nog steeds behoorlijk veel, hoewel men in Nederland wel minder aan het doe-het-zelven is. Dat betekent dat we voor klusjes buiten of binnen het huis vaker een professional inhuren. Dat is niet zo heel gek: in en buiten je woning zijn er immers genoeg klusjes te doen waar je wellicht zelf geen tijd of helemaal geen verstand van hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Nederlanders steeds minder handig worden. Gelukkig zijn er genoeg vakmensen in te huren: een klusjesman voor de onderhoud van je woning, een loodgieter voor de leidingen, een schilder voor het schilderen van de kozijnen en een elektricien voor het onderhoud van de elektriciteit. Over die laatste vakman gaan we het in dit artikel hebben, want wat zijn eigenlijk de voordelen van het inhuren van een elektricien? Je leest het hier.

Onderhoudselektricien zorgt voor veiligheid

De grootste reden om een (onderhouds)elektricien in te schakelen is omdat hij of zij verstand heeft van hoe een goede meterkast in elkaar moet zitten en moet functioneren. Thuis maak je gebruik van elektriciteit die via de elektrische installatie wordt verdeeld. Dit geheel vind je in de meterkast. Wanneer een dergelijke installatie oud is, is de kans op kortsluiting groter. Laat daarom in ieder geval een keer per jaar of per twee jaar een elektricien langskomen die de installatie kan controleren. Mocht hij of zij iets zien dat niet klopt, dan kan het direct verholpen worden. Daarom zorgt een elektricien altijd voor meer veiligheid in je woning wanneer het gaat om elektriciteit. Dit geldt overigens ook voor andere punten in je huis waar gebruik wordt gemaakt van stroom. Wanneer een onderhoudselektricien er toch is, kan hij/zij beter direct alle kabels en aansluitingen even checken. Zitten er kapotte of versleten kabels tussen, dan kan dit meteen vervangen worden.

Gegarandeerd de juiste elektrische aansluiting

Wist je dat veel mensen bij een verhuizing naar nieuwbouw of tijdens een verbouwing ervoor kiezen om zelf te gaan knutselen met de elektrische aansluiting? Hoe aantrekkelijk het ook lijkt wat betreft de kosten om zelf aan de slag te gaan, is het toch aan te raden om een elektricien in te huren voor deze klus. Waarom? Heel simpel: een elektricien is niet voor niets een elektricien. Hij/zij weet precies wat er moet gebeuren om de juiste aansluiting in jouw woning te installeren. Je kunt een elektricien dus niet alleen inhuren voor het onderhoud van de meterkast, maar ook voor het aansluiten of vervangen van een elektrische aansluiting. Wil je het risico dus niet nemen dat het geheel op de verkeerde manier wordt aangesloten? Schakel dan sowieso een professionele elektricien in voor gegarandeerd de juiste elektrische aansluiting.

Nette afwerking door een elektricien

Mocht je dan toch eigenwijs genoeg zijn om zelf aan de slag te gaan met het elektrisch netwerk in je woning dan kan wellicht deze tip je overhalen om een klusjesman in te schakelen voor dergelijke klussen. Omdat een elektricien een vakman is en opgeleid is voor deze klus gaat het werk verder dan alleen het onderhoud of het vervangen van elektriciteit. De elektricien zorgt namelijk ook dat het geheel eruit ziet om door een ringetje te halen. Zo worden kabels op een nette manier weggewerkt, zodat je ze niet ziet en er bijvoorbeeld niet over kunt struikelen. Meestal worden de kabels door de leidingen in de muur getrokken, wanneer deze al aanwezig zijn. Als dat niet het geval is, kan de elektricien ook zelf wat leidingen leggen voor de kabels. Zo’n nette afwerking is wel zo prettig op een plek waar je woont, leeft en mensen ontvangt.

Geschoolde en ervaren vakmensen

Tot slot weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit wanneer je een ervaren elektricien inschakelt. Dit kun je checken aan de hand van een bepaald certificaat waarover een elektricien kan beschikken. Kies je voor kwaliteit, dan kies je voor een vakman met een certificaat dat door UNETO-VNI of SEI is uitgegeven. Dit zijn uittreksels waarin bepaalde richtlijnen staan waar een elektricien zich aan moet houden, wil hij/zij een goede en vakbekwame klusjesman zijn. Hier kun je dus altijd even naar informeren zodat je zeker weet dat je kiest voor de juiste elektricien. Daarnaast is het een fijn idee om te weten dat zo’n vakman vaak over de beste, nieuwste en meest veilige gereedschappen beschikt om het werk te kunnen doen. Daar kan je eigen gereedschap wat betreft veiligheid en betrouwbaarheid vaak niet tegenop. Kortom: wil je dat het elektrisch netwerk in je woning op een goede en veilige manier wordt aangesloten, onderhouden of gecontroleerd? Schakel dan zeker een expert in: dat kost misschien iets meer dan wanneer je het zelf zou doen, maar je bent wel gegarandeerd van je veiligheid in huis.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo