5 handige tips voor het verbouwen van jouw badkamer

8 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
5 handige tips voor het verbouwen van jouw badkamer
Een badkamer verbouwen kan er voor zorgen dat ze terug helemaal mee is. Het verbouwen van een badkamer lijkt op het eerste zicht vrij voor de hand liggend, maar dat is het zeker niet. Vaak maken mensen de verkeerde keuze waardoor ze helemaal niet tevreden zijn over het uiteindelijke resultaat. Ben jij ook van plan om de badkamer in je woning te verbouwen en wil je liever niets aan het toeval overlaten? In dat geval is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de hieronder aangegeven badkamer verbouwen tips!

Tip 1: Besteed de nodige aandacht aan de wandafwerking

De eerste tip heeft betrekking tot de wandafwerking in de badkamer. Hier kan je werkelijk ongelofelijk veel verschillende richtingen mee uit. Een interessante keuze kan bijvoorbeeld zijn om te kiezen voor het gebruik van een waterbestendige verf. Daarnaast kan er uiteraard ook worden gekozen voor een waterbestendig behang. Je badkamer schilderen is dan weer mogelijk met behulp van een speciale badkamerverf welke goed bestand is tegen vocht. De zones welke direct in contact komen met water kunnen zelfs worden afgewerkt met behulp van spatwaterdichte verf. Heb je verder eventueel ook al eens gedacht aan het gebruik van het zogenaamde 'tadelakt'? Het gaat hierbij om een waterdichte glanspleister welke wordt gevormd door natuurlijke hydraatkalk. Met behulp van tadelakt geeft je jouw badkamer meteen een erg luxueuze uitstraling.

Tip 2: Het juiste badkamermeubel kiezen is van groot belang

Het ene badkamermeubel is het andere niet, in tegendeel. Het badkamermeubel vormt bovendien een cruciaal en zeer aanwezig onderdeel in de badkamer. Dit zorgt er voor dat je niet alleen goed moet nadenken over het materiaal waar het badkamermeubel uit bestaat, wat bovendien ook te denken van de afmetingen waarover ze beschikt? Enerzijds moet een dergelijk meubel uiteraard voldoende opslagruimte bieden, maar daarnaast mag ze ook niet teveel plaats in beslag nemen. Hou er bovendien ook rekening mee dat je er steeds goed aan doet om een badkamermeubel te kiezen welke is gemaakt van onderhoudsvriendelijke materialen. Zo wordt het schoonmaken van je badkamer pas echt een plezier.

Tip 3: Sanitair vernieuwen bij een badkamer verbouwen

Tijdens het verbouwen van een badkamer is het steeds van belang om rekening te houden met verschillende factoren. Zo zal je niet alleen het comfort in de badkamer willen verbeteren, daarnaast zal je mogelijks ook de beschikbare ruimte optimaler willen gaan benutten. Beschik je bijvoorbeeld over een relatief kleine badkamer, maar wil je toch eindelijk zowel kunnen genieten van een bad als een douche? In dat geval kan kiezen voor een bad douche combinatie een prima keuze zijn. Beschik je nog over een oude douche en wil je deze graag vernieuwen? Worden jullie bovendien een dagje ouder waardoor het lastiger of zelfs gevaarlijker is geworden om in de douche te stappen? Overweeg in dat geval zeker eens om een inloopdouche in je badkamer te integreren.

5 handige tips voor het verbouwen van jouw badkamer

Tip 4: Denk aan de verlichting in de badkamer

Bij het verbouwen van je badkamer is het ook altijd interessant om even grondig te kijken naar de verlichting waar gebruik van wordt gemaakt. Wordt er in je badkamer nog gebruik gemaakt van oude gloeilampen die behoorlijk veel energie verbruiken? In dat geval is dit het geschikte moment om deze te laten vervangen door LED-verlichting of door spaarlampen. Op deze manier kan je in ieder geval een mooie besparing op de energiefactuur realiseren. Daarnaast zorgt met name de plaatsing voor LED-verlichting er ook nog eens voor dat er op deze manier wat extra sfeer in de badkamer kan worden gebracht. Zo sla je twee vliegen in ťťn klap! Kies een goede elektricien voor een optimaal resultaat.

Tip 5: Zorg voor een optimale ventilatie in de badkamer

Vandaag de dag weten we dat het goed ventileren van een badkamer van cruciaal belang is. Dit is tegenwoordig zelfs nog belangrijker dan vroeger. Dit heeft uiteraard voor een groot deel te maken met het feit dat we onze woning steeds beter zijn gaan isoleren. Ga je, je badkamer nu dus verbouwen? In dat geval is het altijd aan te raden om bijzondere aandacht te besteden aan de ventilatie. Het optimaal ventileren van je badkamer kan er namelijk voor zorgen dat vervelende en bovendien ook ongezonde vochtproblemen kunnen worden voorkomen.

In principe wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende ventilatoren. Het gaat hierbij in eerste instantie om plafond- evenals muurventilatoren. Deze worden in de praktijk het vaakst geÔmplementeerd in een badkamer. Dit niet alleen omwille van de eenvoudige installatie, maar ook door de uitstekende luchtafvoercapaciteit. Een andere optie waar voor kan worden gekozen zijn de zogenaamde 'buisventilatoren'. Het betreft hier ventilatoren die zoals de naam reeds laat vermoeden in de afvoerbuis worden geplaatst. Tot slot zijn er ook nog de inline ventilatoren. Deze hebben de mogelijkheid om een aanzienlijke hoeveelheid lucht te verplaatsen. Deze soort ventilator kan tussen twee afvoerbuizen in worden gemonteerd.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo