Voordelen (en nadelen) van het inhuren van een architect

6 oktober 2022 Bron: Bouw & Wonen
Voordelen (en nadelen) van het inhuren van een architect
Het aantal verbouwingen in Nederland groeit de laatste jaren. Het is met name sinds het begin van de coronacrisis dat meer huiseigenaren besloten om te beginnen met verbouwen.

Wat veel mensen niet weten, is dat je voor zo'n verbouwing een architect in de arm kunt nemen. Architecten werken namelijk niet alleen bij nieuwbouw, maar ook in het geval van renovatie en verbouwingen. Maar: waarom zou je eigenlijk een architect inhuren?

Dit is waarom een architect inhuren een goed idee is

Er zijn verschillende redenen om een architect in te huren. Voor sommige projecten is het namelijk een goed idee om jouw wensen om te laten zetten tot werkelijkheid door een architect. Dat is direct het grootste voordeel. Andere voordelen zijn onder andere:

Je kunt geld besparen met inhuren architect

Natuurlijk kost het inhuren van een architect geld, maar uiteindelijk kan je dit veel geld besparen. Een architect kijkt namelijk met een totaal andere blik naar je woning of een bepaalde ruimte. Hij of zij ziet bijvoorbeeld sneller wanneer er iets niet klopt of wanneer beslissingen moeten worden gemaakt die jij nooit had kunnen zien of kunnen doen. Dat kan je uiteindelijk veel geld schelen.

Zelf inspiratie opdoen, werk laten uitvoeren

De kans is groot dat je precies weet wat je wilt. Of dat je juist geen idee hebt en daarom een architect en andere bedrijven in wilt huren. Op de website van Architectenpunt kun je dergelijke bedrijven vinden én inspiratie opdoen. Vervolgens gaat zo'n expert aan de slag met al jouw ideeën en wensen of kun je zo iemand juist de ruimte en vrijheid geven om zelf te kijken wat goed zou passen en mooi zou zijn.

Veel keuze uit architecten; ook met specialisme

Daarbij heb je ontzettend veel keuze uit verschillende soorten architecten. Zo zijn er ook professionals te vinden met een specialisme, zoals het ontwerpen van nieuwbouw of het renoveren van een monumentaal gebouw. Het is aan te raden om in zee te gaan met een architect die binnen jouw gevraagde niche valt, zodat je zeker weet dat je een goede investering doet.

Architect inhuren zorgt voor meerwaarde woning

Een ander groot voordeel van het inhuren van een architect is dat het je uiteindelijk meer geld oplevert, mits een goed ontworpen aanbouw of verbouwing sterk, mooi en logisch geplaatst is. Je woning wordt namelijk over het algemeen meer waard wanneer je een architect inhuurt om het geheel onder handen te nemen. Tel daarbij op dat hij of zij veel professionele contacten heeft in de bouw die je kunt contacteren voor de daadwerkelijke verbouwing en je hebt heel veel aan een architect.

Zijn er ook nadelen te vinden aan het inhuren van een architect?

Hoewel het aantal nadelen verwaarloosbaar is, zijn er wel wat kritische punten waar je op moet letten wanneer je aan de slag wilt gaan met een architect. Het punt dat de meeste mensen ervaren als het grootste nadeel is dat een architect duur is. Onthoud dat je hier uiteindelijk geld mee kunt besparen, maar daarvoor moet je dus eerst een investering doen en ja: dat kost geld.

Tot slot moet je er aan denken dat het kan voorkomen dat de klik tussen jou en de architect er achteraf niet blijkt te zijn. Dat is voor zo'n groot project erg zonde, omdat je er samen wat moois van wil en moet maken. Onze tip? Neem de tijd om een passende architect en dito bouwbedrijven te vinden door bijvoorbeeld uitgebreid op Architectenpunt te kijken.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo