Duurzaam Bouwen

Volg live de bouw van het eerste ‘passieve’ woonzorgcomplex

Passiefbouw in keramiek is niet alleen mogelijk in woningbouw. In het Zeeuwse Grijpskerke (gemeente Veere) verrijst een compleet woonzorgcomplex met openbare en commerciële ruimtes. Het complex 'Nimmerdor' wordt gebouwd in de unieke CO2-neutrale straat Bakkersland.
Het woonzorgcomplex wordt opgetrokken uit PWS-binnenmuurelementen en Terca Dommelrood genuanceerde bakstenen van Wienerberger en hoogwaardig geïsoleerd met onder meer Eurowall spouwisolatie van Recticel Insulation. De vorderingen van dit bijzondere passiefbouwproject zijn ‘live’ te volgen. Op www.keramischpassief.nl houden Wienerberger en Recticel Insulation dagelijks een weblog bij.

Keramisch Passief

Passiefbouw houdt rekening met natuurlijke energiebronnen, reductie van energiegebruik en verantwoorde energieopwekking. Keramisch Passief kijkt naar de traditionele bouwmethode met keramische binnenmuren, gevelbakstenen en spouwisolatie in polyurethaan, zonder dat de muren kasteeldik worden uitgevoerd. Wienerberger deed hiermee in België ervaring op met Recticel Insulation. Met de combinatie van Porotherm binnenmuurelementen en Eurowall isolatieplaten worden uitstekende isolatiewaarden bereikt. Daarnaast wordt ook de volledige isolatieschil bekeken waarbij voor vloeren, wanden en dak Recticel isolatieplaten in polyurethaan worden ingezet. 'Nimmerdor', het eerste 'passieve' woonzorgcomplex van Nederland, wordt gebouwd volgens dit Keramisch Passief principe. In ‘Nimmerdor’ liggen de Rc-waarden op 8,9 m² K/W waar 6 al vooruitstrevend is.

Online kennisdeling

Een innovatief bouwproject als ‘Nimmerdor’ betekent een unieke samenwerking tussen veel partijen. Op www.keramischpassief.nl worden, van opdrachtgever tot eindgebruiker, kennis en ervaring gedeeld en inzichtelijk gemaakt. Daarnaast worden de bouwvorderingen via een weblog getoond.



Samenwerking
Aan ‘Nimmerdor’ werken de volgende ondernemingen en organisaties mee:
- Woningcorporatie Woonburg, opdrachtgever, Middelburg;
- ROM Marsaki, projectontwikkelaar, Goes;
- Architecten alliantie, architectenbureau, Goes;
- Trecodome adviesbureau, Roosendaal;
- Dubourgraaf, installatieadviesbureau, Goes;
- Walcherse Bouw Unie, Middelburg;
- Wienerberger, Zaltbommel;
- Recticel Insulation, Kesteren.

Link: www.keramischpassief.nl