Vastgoed

Vlaamse woningen worden energiezuiniger

Sinds 1 januari 2006 is het bouwen en verbouwen in Vlaanderen mee aangestuurd door de energieprestatieregelgeving. Alle woningen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd, moeten een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie (isolatie, verwarmingsinstallatie, ventilatie, zonne-energie …) behalen. Daarnaast is in een nieuwbouwwoning een minimale en gecontroleerde ventilatie verplicht.

De globale energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in het zogenaamde E-peil. Hoe lager dit cijfer, hoe zuiniger de woning omspringt met de beschikbare energie. Het E-peil mag niet worden verward met het cijfer op het energieprestatiecertificaat voor bestaande woningen, dat op een andere manier wordt berekend en nodig is bij het te koop of te huur stellen van een woning.

In 2006 werd de E100-eis ingevoerd, wat inhield dat alle nieuwe woningen een E-peil van maximaal E100 moesten hebben. Begin 2010 werd de eis verstrengd naar E80. Voor nieuwe gebouwen met aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning vanaf 1 januari 2012, werd het maximale E-peil verlaagd, van E80 naar maximum E70. Dat gaat gepaard met een verstrenging van het globale isolatiepeil K, van K45 naar K40. Ook wordt een hogere isolatiegraad aan daken, buitenmuren, vloeren, vensters … opgelegd, zowel bij nieuwbouw als bij verbouwingen. Vanaf 1 januari 2014 wordt het maximale E-peil voor nieuwbouw nog lager, namelijk maximum E60. Samen daarmee wordt ook de isolatiegraad voor daken, buitenmuren, vloeren, vensters … bij nieuwbouw en verbouwingen verder aangescherpt.

Ondertussen blijkt in de praktijk dat de bouwmarkt zich goed heeft aanpast aan de strengere eisen van de voorbije jaren.