Isolatie

Vlaamse overheid wil 500 euro geven voor dakisolatie

Vanaf 1 januari 2009 wil de Vlaamse overheid, bovenop de bestaande steunmaatregelen, een premie van 500 euro geven aan gezinnen die hun dak isoleren. De Vlaamse Regering keurde zonet principieel het ontwerpbesluit goed waarmee deze dakisolatiepremie ingevoerd kan worden. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, staat positief tegenover extra stimulansen voor energiebesparende maatregelen, maar wijst tegelijk ook op het belang van een goede uitvoering.

De premie is er voor alle bestaande woningen waarvan het dak geïsoleerd wordt in Vlaanderen. Het speelt geen rol of men eigenaar of huurder is van een woning, bewoner of verhuurder. Bovendien hebben een aantal sociale doelgroepen recht op een verhoogde premie, tot 1000 euro. Bouwunie vindt het stimuleren van dakisolatie in alle Vlaamse woningen een zeer goede zaak, aangezien dit een aanzienlijke energiebesparing kan opleveren. Bovendien is Bouwunie tevreden met het feit dat er geen afzonderlijke aanvraag moet gebeuren voor de bijkomende premie. Kent een netbeheerder een dakisolatiepremie toe, dan geeft hij dit namelijk automatisch door aan het gewest, waarop de premie van 500 euro wordt uitbetaald. Er komt dus geen bijkomende administratieve last bij, noch voor de burgers, noch voor de bouwbedrijven.

Toch heeft Bouwunie een aantal bedenkingen.

De nieuwe dakisolatiepremie geldt namelijk zowel voor doe-het-zelvers als voor zij die werken met een geregistreerd aannemer. Bouwunie benadrukt hierbij het belang van een professionele uitvoering. Een ondoordachte plaatsing van dakisolatie kan er namelijk niet alleen voor zorgen dat er helemaal geen energie bespaard wordt, maar kan zelfs schade veroorzaken, bijvoorbeeld door het ontstaan van schimmels ten gevolge van condensatie. Bovendien wijst Bouwunie op het gevaar om op deze manier zwartwerk of andere frauduleuze praktijken te stimuleren.

Verder merkt Bouwunie op dat bij gemiddelde en kleine woningen met een bestaande degelijke dakopbouw mogelijk overcompensatie optreedt (ten opzichte van de aankoopprijs van de materialen). Zo zal een doe-het-zelver met een hellend dak van 100 m² die zo’n 500 euro investeert in dakisolatie, in totaal 700 euro premie opstrijken (500 euro van het Vlaams Gewest en 200 euro van de netbeheerder). Daar staat tegenover dat wie een ongeïsoleerd hellend dak heeft zonder onderdak of wie een bestaand plat dak heeft, opkijkt tegen zwaardere investeringen. In dergelijke situaties is nog meer extra steun dan ook zeer welkom. Bouwunie is dan ook vragende partij om bijkomend steun toe te kennen voor het plaatsen van een onderdak. Ook het voorzien van de nodige luchtdichtheid vraagt om extra steun. Enkel door een volledig luchtdicht uitgevoerde dakisolatie wordt namelijk heel wat energie bespaard, én wordt het risico op condensatie- en andere problemen vermeden. Een luchtdichte uitvoering betekent echter bijkomende materiaalkosten én een grotere uitvoeringstijd. Ook hier kan de overheid een stimulerende rol spelen.