Vingerlassen, kaarsrecht en sterker hout

22 februari 2019 Bron: Bouw & Wonen
Vingerlassen, kaarsrecht en sterker hout
Als u als aannemer of doe-het-zelver vaak met hout werkt, is het uiteraard wel noodzakelijk dat de houtverbindingen kaarsrecht zijn. Kozijnen, deuren en ramen zien er dan niet alleen fraai uit, maar zorgt ook voor stevigheid en stabiliteit van uw houten product.

Een vingerlas is een houtverbinding van twee stukken hout. De verbinding ontstaat door twee in elkaar passende freesfiguren, in de vorm van vingers. Dit is altijd in combinatie met de toevoeging van lijm. Welke type lijm is afhankelijk van het product. Het positieve gevolg van vingerlassen is dat het de natuurlijke spanning vermindert en het hout dan minder snel kromtrekt.

Vingerlassen, wat is dat?

Een gevingerlast stuk hout is eigenlijk ontstaan uit shorts, oftewel het ‘restproduct’ van normale houtproducties met lange lengtes. Bij de toepassing van de vingerlastechniek wordt een vingerstructuur in de uiteinden van het voor de constructie benodigde hout gefreesd. De vingerstructuur voldoet aan een gespecificeerde, internationale standaard (DIN 68140), waardoor de vingers van het bewerkte hout vrijwel naadloos op elkaar aansluiten. Door de vingerlassen te verlijmen ontstaat vervolgens een stabiel en stevig eindproduct.

Minder restafval

Aangezien er tijdens uw productieproces veel efficiënter met het hout wordt omgegaan, ontstaat er veel minder restafval. Door het vingerlasproces geeft dat slechts 6% houtafval. Dit merkt u ook direct als groot voordeel in uw inkoopkosten. U betaalt namelijk alleen nog maar voor het hout dat u ook echt gaat gebruiken.
De voordelen op een rijtje:
  • De vingerlas houtverbinding zorgt langdurig voor een recht en stabiel raam, kozijn of deur.
  • Het gevingerlaste hout is bijna 100% bruikbaar. Dat scheelt enorm in inkoopkosten.
  • Korte doorlooptijd. Enorme tijdwinst waardoor u tot wel drie keer meer hout kunt verwerken.
  • Effectieve calculatie zorgt voor minder onaangename verrassingen.
  • Eenvoudige bestelling in verschillende bundels perslengtes.

Houtsoorten combineren

Vingerlassen kan met zeer veel verschillende houtsoorten en in elk gewenst formaat geleverd worden. Daarnaast biedt vingerlassen de mogelijkheid om eenvoudig verschillende combinaties van houtsoorten in het eindproduct toe te passen. Als u kiest voor een houtcombinatie vingerlassen, dan is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten. Een verkeerde combinatie kan het eindproduct namelijk aanzienlijk verzwakken.

Op maat afgeleverd met JIT

Bear Optima Wood beschikt over de modernste machines en kan hierdoor het frezen van vingerlassen snel en nauwkeurig voor haar klanten uitvoeren. Dat doen zij door middel van het ‘just in time’ (JIT)-syteem. Door gebruikmaking van deze methode voorkomen ze dat u als afnemer onnodige voorraden moeten aanleggen. Als u aangeeft wanneer u het gevingerlaste hout nodig heeft dan past Bear Optima Wood daar haar productieproces op aan. Dat maakt het mogelijk dat u zo efficiënt mogelijk kunt werken voor een perfect eindresultaat. Bear Optima Wood is in het bezit van belangrijke certificaten zoals het FSC-keurmerk, het KOMO-keurmerk en het internationale PEFC-keurmerk.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo