Villa Empain: Een unieke historische woning in Brussel

  BE   12 april 2016 Bron: Logic-Immo
België heeft een bijzonder rijke architecturale geschiedenis. En dan hebben we het heus niet alleen over middeleeuwse steden als Brugge, Gent of Mechelen, maar ook over het recentere erfgoed, zoals de bouwwerken van de wereldvermaarde Belgische architecten Victor Horta en Henry Van de Velde. Villa Empain in Brussel, de iconische villa die Michel Polak ontwierp voor de zoon van baron Edouard Empain, hoort uiteraard ook thuis in dat rijtje.

Edouard en Louis-Jean Empain

Veel mensen weten niet wie Edouard Empain precies was, maar in Parijs en Caïro kennen ze de man gegarandeerd. Empain was een Belgisch ingenieur, ondernemer en bankier die grote successen boekte met de bouw van tram- en metronetwerken in binnen- en buitenland. Zo legde hij de beroemde metro van Parijs aan. Minder bekend maar nog indrukwekkender is de stadswijk Heliopolis die Edouard Empain in Caïro bouwde.

Na een succesvolle carrière kwam het Empain-imperium in de handen van zijn zoons, onder wie Louis-Jean Empain. De vroom katholieke Louis Empain is vooral bekend om de villa die hij aan het begin van de jaren dertig liet bouwen in de ambassadewijk van Brussel: Villa Empain.

Villa Empain: op-en-top art deco

Louis Empain schakelde Michel Polak in, een Zwitsers architect die in de jaren twintig al het een en ander had gerealiseerd in Brussel. Hij ontwierp onder meer Résidence Palace (waar tegenwoordig de Europese Raad zetelt), het iconische Plaza-hotel en de hoofdzetel van Electrabel. Polak tekende in de toen bijzonder populaire art deco-stijl. Villa Empain vertoont dan ook alle kenmerkende eigenschappen van de art deco: symmetrie, strakke lijnen, geometrische vormen, modern materiaalgebruik, levendige kleuren, … Voor de binnenafwerking schakelden Empain en Polak tientallen kunstenaars in.

Dit monument bezoeken?

Villa Empain is recent helemaal onder handen genomen en zo authentiek mogelijk hersteld. Sinds kort kun je dit monument ook bezoeken. Villa Empain is elke dag open (ook op feestdagen), behalve op maandag.

Villa Empain: Een unieke historische woning in Brussel


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo