Vastgoed

De duurste woning op de Belgische markt?

In Gestel, een gehucht in de Kempense gemeente Berlaar, staat een bijzonder mooi opgeknapt kasteeltje te koop. Geïnteresseerd? Voor 17,5 miljoen euro is het van jou. Daarmee zou dit sprookjesachtige kasteel weleens de duurste woning op de Belgische koopmarkt kunnen zijn. Gestel is een schilderachtig dorpje van enkele tientallen huizen groot. Aan de rand van het dorp, in een bosachtig parkdomein, staat een romantisch kasteel te midden van een brede walgracht, het Hof van Rameyen. De donjon – de kern van het kasteel – is wellicht 700 jaar oud. In de 17de eeuw was het kasteel dan weer in handen van de familie Rubens en woonde de tweede zoon van kunstschilder Pieter Paul Rubens er. Door de eeuwen is het Hof van Rameyen meermaals uitgebreid, aangepast en hersteld. Het beschikt nog altijd over een sfeervolle kasteeldreef, een conciërgewoning, historische stallen en koetsgebouwen, een toegangsbrug … Vanwege zijn historische belang is het kasteel nu beschermd als monument.

Kasteel te koop

De huidige eigenaar, de Nederlander Joseph De Gruyter, restaureerde het kasteel en de bijgebouwen de laatste jaren tot in de puntjes. Nu wil hij het toch verkopen. Volgens de vastgoedmakelaar vraagt De Gruyter 17,5 miljoen euro voor Hof van Rameyen. “Dat is veel geld,” erkent de makelaar, “maar als je het kunt betalen, is het tegelijk ook een koopje. Het is wellicht een van de mooiste kastelen van het land.” Vorig jaar stond er al een gelijkaardig kasteel, in het noorden van de provincie Antwerpen, te koop voor 18 miljoen euro.

Duurste woning van het land?

De waterburcht, op dit moment wellicht de duurste woning te koop in België, staat ondertussen al enkele maanden op de huizenmarkt. Bij vastgoed in deze exuberante prijscategorie is dat niet ongebruikelijk. Een geschikte koper vinden – met voldoende kapitaal en de nodige interesse voor zo’n unieke woning – kan een hele tijd duren.