De duurste steden om te bouwen ter wereld

4 januari 2016 Bron: Logic-Immo
De duurste steden om te bouwen ter wereld
Volgens de International Construction Costs Index, opgesteld door het ontwerp- en adviesbedrijf Arcadis, is New York de duurste stad ter wereld om in te bouwen. Brussel prijkt op de dertiende plaats. Na New York zijn Londen en Hongkong de duurste steden wereldwijd voor bouwactiviteiten. Na Londen staan er nog verschillende Europese steden in de bovenste regionen van de lijst: Genève (4), Kopenhagen (6), Stockholm (7), Frankfurt (8), Parijs (9), Wenen (11), Brussel (13) en Milaan (14). Opvallend is dat er zowel steden uit de eurozone als steden van buiten de eurozone in de top tien staan.

De lijst wordt verder aangevuld met wereldsteden uit het Midden-Oosten en Verre Oosten, zoals Hongkong (3), Macau (5), Singapore (10), Doha (12) en Melbourne (15). Afgezien van de eerste plaats, zijn Noord-Amerikaanse steden – die erom berucht zijn veel grotere oppervlaktes te beslaan, en dus lagere grondprijzen te hebben – grotendeels afwezig uit de lijst.

Europese steden toch aantrekkelijk

Arcadis verwacht dat de bouwprijzen in Europese steden de komende jaren verder zullen toenemen. De vraag naar bouwprojecten blijft groot en dankzij het Juncker-plan van de Europese Commissie mag de EU op 315 miljard euro aan investeringen rekenen, onder andere voor grote infrastructuurprojecten. De Europese bouwsector zal de komende drie jaar met wel 2,3 procent groeien, voorspelt Arcadis.

Hoewel bouwen in de Europese hoofdsteden dus duur is, wijst Arcadis toch op de kansen voor steden in de eurozone. Aangezien de euro relatief goedkoop is in vergelijking met de dollar en de pond, zijn Brussel, Parijs en consoorten aantrekkelijk voor internationale investeerders.

Brussel op 13de plaats

Dat de Belgische hoofdstad zo duur is – ze prijkt op de dertiende plaats wereldwijd en is vierde in de eurozone – heeft twee oorzaken: De Belgische vastgoedsector heeft de economische crisis beduidend beter doorstaan dan de buurlanden, en zeker beter dan Nederland. In België zijn de prijzen amper gedaald na 2007. Brussel blijft daarnaast een politieke, financiële en economische wereldstad. Het is de facto de hoofdstad van de eurozone en Europese Unie. Ook andere Europese steden met specifieke institutionele functies, zoals Frankfurt, zijn relatief duurder dan andere steden van dezelfde grootte.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo