Architectuur

Bouwstart Huis voor de Europese Geschiedenis in Brussel

In Brussel wordt aan het eind van dit jaar gestart met de bouw van het ‘Huis voor de Europese Geschiedenis.’ Deze maand presenteerden de betrokken architectenbureaus hun definitief ontwerp.
In een jaar tijd zal het Eastmangebouw, in de Europese buurt in Brussel, getransformeerd worden tot ‘Huis voor de Europese Geschiedenis’. Bij deze transformatie zal de voormalige tandheelkundige kliniek wat vloeroppervlakte betreft bijna verdubbelen.

De glazen uitbreiding, die de betrokken architectenbureaus hebben ontworpen, rijst vanuit de binnenplaats op tot over het bestaande gebouw heen. Van de voorzijde gezien vormt de uitbreiding een nieuwe kroonlijst boven het middenrisaliet van het Art Deco-gebouw.

Het Eastmangebouw is in 1934 door de Zwitserse architect Michel Polak ontworpen als tandheelkundige kliniek voor armlastige kinderen. De opdrachtgever was de Amerikaanse zakenman en filantroop George Eastman, een van de oprichters van Kodak.

Asymmetrie
De ontwerpprijsvraag voor de transformatie van het bestaande gebouw is in maart 2011 gewonnen door het Franse architectenbureau Chaix & Morel, dat hierbij samenwerkte met het Duitse JSDW Architekten en het Belgische ingenieursbureau TPK. Deze maand presenteerden de bureaus hun definitief ontwerp. Opdrachtgever is het Europees Parlement.

Lees verder op Architectenweb.nl