Buitenschrijnwerk

Vestigingswet behouden voor schilders/schrijnwerkers

De protestactie van meer dan 100 schilders en schrijnwerkers (zelfstandigen en bedrijfsleiders van kmo's) aangesloten bij Bouwunie, fabrikanten en scholen voor het kabinet van minister Laruelle van Middenstand tegen de afschaffing van de vestigingswetgeving voor schilders en schrijnwerkers heeft vruchten afgeworpen. Minister Laruelle deelde een delegatie van Bouwunie mee dat ook in de toekomst startende schilders en behangers (als één groep) én schrijnwerkers zowel bedrijfskennis als vaktechnische kennis zullen moeten bewijzen alvorens aan de slag te kunnen. De minister gaat nu voort onderhandelen met de beroepsorganisaties om tot een concrete invulling van de vereiste vakkennis te komen. Bouwunie zal zoals voorheen constructief blijven meewerken aan de modernisering van de vestigingsregeling voor de verschillende activiteiten in de bouwsector.

De federale regering nam op de ministerraad van 10 december 2004 de principiële beslissing om over te gaan tot een grondige modernisering en vereenvoudiging van de vestigingswetgeving. Uit een nota van het kabinet van minister Laruelle van einde mei bleek dat een aantal bouwactiviteiten in de toekomst niet meer gereglementeerd zouden worden. Het ging onder meer over schilderen, behangen, het leggen van vloerbekleding en het plaatsen van ramen en deuren.

Bouwunie voerde actie om een vestigingsreglementering voor deze beroepen te behouden. Tijdens een ludieke actie werd aangetoond wat allemaal fout kan lopen wanneer iemand zonder beroepskennis schilderwerken uitvoert of een deur plaatst en wat de gevolgen daarvan zijn voor de klant.

Bouwunie overhandigde de minister een verfblik met daarin een verfborstel en enkele brochures over veilig en milieuvriendelijk schilderen en een kist met schrijnwerkersgereedschap en voorschriften voor het vakkundig werken. De minister nam deze geschenken in dank aan.