Verbouwen

Verschillende soorten houtlijm

Verschillende soorten houtlijm
Houtlijm wordt gebruikt om materialen van hout aan elkaar te lijmen. Er zijn veel verschillende soorten houtlijmen. Iedere hout lijmsoort heeft haar eigen kenmerken. De ene houtlijm is geschikt voor binnen en de andere daarnaast ook voor buiten. Daarnaast varieert de droogtijd van de lijm. De verschillende houtlijmen hebben verschillende soorten samenstellingen, waardoor de ene hout lijmsoort sneller zal drogen dan de andere.

Vochtbestendigheid

Voor bepaalde klussen is het handig om te weten of het lijmsoort vochtbesteding is. Hiervoor is een Europese norm bedacht: de NBN EN 204 norm. Deze Europese norm verdeelt de houtlijmen onder in vier verschillende groepen. De groep wordt altijd op iedere verpakking van de houtlijm kenbaar gemaakt. D1 is de niet vochtbestendige lijm. Deze is enkel binnenshuis te gebruiken voor bijvoorbeeld meubilair. D2 is een vochtbestendige lijm. Deze is opnieuw geschikt voor binnenshuis, maar kan ook gebruikt worden in vochtige ruimtes met een bepaalde mate aan ventilatie. Je kunt hierbij denken aan de badkamer met ventilatie en de keuken met een afzuigkap. Vervolgens hebben we groep D3. Deze houtlijm is waterbestendig en kan dus naast het gebruik van de voorgaande groepen ook worden toegepast bij buitenhuis gebruik. Het kan enkel gebruikt worden als de lijm goed beschermd is. Enkel een spatje van de regen is niet erg, maar de houtlijm kan niet volledig onder water worden gezet. Als laatste hebben we de D4 groep. Tot deze groep behoren de watervaste lijmen. Het is ideaal in gebruik voor verschillende dingen die constant in aanraking zijn met water. Denk hierbij aan meubilair wat buiten staat of houten delen van de boten en aan de pieren. Maak jij gebruik van een te lage vochtbestendigheid? Dan bestaat de kans dat de lijm na verloop van tijd gaat los raken.

Samenstelling van houtlijm

De houtlijmen zijn op verschillende manieren samengesteld. Wij onderscheiden hier de PVAc houtlijm en de PU lijm. De PVAc lijm is waarschijnlijk bij iedereen wel bekend: de witte houtlijm. De houtlijm heeft een witte kleur, maar het droogt kleurloos op. Door de absorptie van het water in het hout wordt de verbinding tussen het hout en de lijm erg sterk. Deze houtlijm is niet geschikt voor het dichtmaken van kieren of spleten! Daarnaast hebben we PU lijm. Dit lijm is qua sterkte vergelijkbaar met de PVAc houtlijm. Het verschil tussen de twee lijmen zit hem in de werking en de kleur van de lijm. De PU lijm reageert met het vocht uit de lucht; het gaat vervolgens schuimen en hard op deze manier uit. De PU lijm wordt daarom ook vaak de schuimlijm genoemd. Het schuim dat ontstaat, zorgt voor het opvullen van spleten en kieren.

Ook interessant