Zelf een voorzetwand met nissen maken

Bron: Bouw & Wonen
Zelf een voorzetwand met nissen maken
Heb je ruimte over en wil je een kamer wat gezelliger maken? Maak een wandje met verschillende nissen! In deze schappen kun je unieke woonaccessoires helemaal tot zn recht laten komen. Het is ook leuk om achter het bed te plaatsen met verschillende lampen erin. Kortom: de variaties van een voorzetwand zijn eindeloos! In dit artikel geven we je een indruk hoe je het zelf aan kunt pakken.

Gereedschap & benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig om een voorzetwand met nissen te maken:
  • Materiaal: gipsplaten (bijvoorbeeld van Pontmeyer.nl), spaanplaten, houten balken en eventueel eikenhouten planken
  • Gereedschap: boormachine, schroefmachine, zaag (bij voorkeur een decoupeerzaag en een gewone/afkortzaag), schuurmachine en meetgereedschap
  • Andere benodigdheden: schroeven, tape, houtlijm, plamuurmiddel + mes, verf en eventueel legplankdragers

Zelf een voorzetwand met nissen maken

Een stevige basis

Maak als eerste een stevige basis van houten balken. Dit wordt het frame van de wand. Het is dus belangrijk dat deze constructie goed in elkaar zit! Zaag de balken op de maat van de bestaande muur. Bevestig deze vervolgens als een soort lijst tegen het plafond, de zijkanten en op de vloer. Plaats er daarna een paar verticale balken tussen. Het aantal balken is afhankelijk van het aantal nissen die je gaat maken.

De verschillende nissen

Als het frame helemaal klaar is, kun je aan de slag met de nisjes. Dit zijn de vierkante of rechthoekige vakken die in de muur worden gebouwd. Voor het maken van deze bakken gebruik je de spaanplaten. Plak deze platen vast met houtlijm en tape en laat het even drogen. Daarna kun je de tape weer verwijderen en de spaanplaten vastschroeven. Plaats een extra balk tussen de onderkant van de nissen en de vloer voor meer stevigheid. Ook slim: laat de bakken/nisjes een stukje uit het basis frame steken. Dan kun je het geheel in de volgende stap mooier afwerken met de gipsplaten!

Zelf een voorzetwand met nissen maken

Dichtmaken met gipsplaten

Maak het frame helemaal dicht met de gipsplaten. Zaag deze platen op de juiste maat en maak het vast met een paar schroeven. Je kunt hier het beste speciale gipsplaatschroeven voor gebruiken.

De afwerking

Tijd voor de laatste stap: de afwerking! Dit zorgt pas echt voor een professionele en strakke look. Werk alle schroeven en gleuven weg met een plamuurmiddel. Laat het goed drogen en schuur alles op. Geef de hele voorzetwand een frisse of opvallende kleur met een likje verf. Wil je nog een paar extra plankjes in de nissen maken? Doe dit dan met mooie (eiken)houten planken en een paar legplankdragers. Zet er mooie decoratie op en de nieuwe wand is klaar!

Zelf een voorzetwand met nissen maken

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo