Gereedschap

Zou je kleine klusjes ook graag zelf opknappen?

Zou je kleine klusjes ook graag zelf opknappen?
Wil je een lamp ophangen, gordijnrails bevestigen of een boekenkast in elkaar zetten? Die kleine klusjes zijn makkelijk zelf uit te voeren met de juiste hulpmiddelen, want vergeet niet: goed gereedschap is het halve werk.
Om niet voor elk karweitje naar de winkel te moeten hollen bij gebrek aan het juiste gereedschap, kan je best zorgen dat je enkele veelgebruikte basisgereedschappen steeds voorhanden hebt.

Gereedschap om in huis te hebben!

In de gereedschapskoffer moeten we zeker de volgende basisgereedschappen hebben: een hamer, schroevendraaiers, een nijptang, een kniptang, een draadstriptang, een combinatietang, een waterpomptang, steeksleutels, inbussleutels, een handzaag, een ijzerzaag, een schaar, een timmermanspotlood, een breekmes, een lijmtang en schuurpapier.
Om te meten hebben we ook een rolmaat, waterpas, winkelhaak en schietlood nodig.

Elektrisch gereedschap

Boren, frezen en dergelijke kunnen we uiteraard beter machinaal doen. Een goede basis heb je al met een slagboormachine met bijpassende boortjes, een accuboormachine met schroevendraaier bits en eventueel een schuurmachine met bijpassend schuurpapier. Neem gerust een kijkje bij het gereedschap van Hikoki.

Denk ook aan de veiligheid!

Om de ogen, luchtwegen en handen te beschermen, werken we steeds met een veiligheidsbril, een stofmasker en werkhandschoenen.

Kleine spulletjes

Het is ook uitermate handig om een basis van kleinere zaken steeds in huis te hebben, zoals bijvoorbeeld : schroeven, pluggen, moeren, bouten, spijkers, haken, ogen, tape, houtlijm, secondelijm.

Kroonsteentjes worden tegenwoordig minder gebruikt. Het is beter te werken met steekklemmen (ook lasklemmen genoemd) om elektrische bedrading te verbinden.

Nog enkele bijkomende tips

Ga niet altijd voor het goedkoopste materiaal. Het is bijvoorbeeld beter 3 degelijke schroevendraaiers te hebben dan 10 goedkope die snel stuk gaan, waardoor je de klus niet kunt klaren en waarmee je jezelf zou kunnen verwonden.

Bewaar je gereedschap altijd op dezelfde plaats, zodat je het snel terugvindt en je ook sneller aan de slag kunt.

Ook interessant