De straffe troeven van de accu schroefboormachine

20 juli 2018 Bron: Bouw & Wonen / Philip Willaert
De straffe troeven van de accu schroefboormachine
Foto: Bosch
Heerlijk zomert het nu al een paar weken. De vakantie wenkt, maar ook de klusjes in en om de woning schreeuwen om aandacht. Met hamer en schroevendraaier heeft u zeker niet genoeg om kundig voor de dag te komen. Een boor is zonder twijfel een basisgereedschap waarmee u elke karwei aankan. Het aanbod is ruim en gevarieerd. Een accu schroefboormachine is wellicht net wat u zocht, uw ideale workmate. Het nieuwe boren is daarmee een herboren feit. Laat de klussen maar komen!

Schroefboormachine

Een kwalitatief hoogwaardige accu schroefboormachine zorgt ervoor dat u niet langer handkracht nodig heeft voor het maken van soms vervelende draaiende bewegingen. Een boormachine met oplaadbare batterij is daarbij helemaal ideaal: zo kunt u de gehele dag draadloos aan de slag. Heeft u liever een boormachine met draad? Kies dan voor een elektrische boormachine. Binnen de categorie accu schroefboormachine zijn er nog verschillende kenmerken waar u het beste op kunt letten, voordat u tot een aankoop overgaat. U bent wellicht benieuwd.

Wat is een accu schroefboormachine precies?

Een schroefboormachine is een boormachine die gebruik maakt van zogenaamde schroefbits die op elektrische wijze worden aangevoerd. Hiermee kunt u zowel aan de slag met boor- als schroefwerkzaamheden. Een schroefboormachine die werkt met een accu, zoals boormachines dat doen, stelt u tevens in staat om aan de slag te gaan wanneer er even geen stroom voorhanden is. En dat is handig!


Kenmerken van schroefboormachines

Accu schroefboormachines bestaan, zoals ieder stuk gereedschap, in vele soorten en maten van bekende merken. Bij het kopen van een accu schroefboormachine is het van belang dat u op onderstaande punten let.

Voltage

Voor het indraaien van schroeven is minder dan 10,8V voldoende. Gaat u schroeven in gipsplaten en hout? Dan wordt geadviseerd om 10,8V t/m 14,4V aan te houden. Een accu schroefboormachine met 14,4V of meer voltage kunt u het beste gebruiken voor de zwaardere klussen, zoals het boren in staal of steen. Uiteraard kunt u met dit hoge voltage ook al uw overige werkzaamheden verrichten.

Boorsnelheid

Een schroefboormachine met 300-600 toeren is voldoende voor het indraaien van schroeven. Wilt u uw apparaat ook veelvuldig gebruiken om te boren? Dan raden wij u aan een accuschroefboormachine aan te schaffen met minimaal 1000 toeren per minuut.

Versnellingen

De meeste accuboormachines hebben twee versnellingen. De laagste stand met een laag toerental en een hogere koppel is geschikt voor schroefwerk, terwijl de hoogste stand met een hoger toerental en een lagere koppel meer geschikt is voor boorwerk. Wilt u nog meer controle hebben over uw accuschroefboormachine? Kies dan voor een machine met meer dan twee versnellingen!

Kracht

De kracht van accu gereedschap wordt vaak uitgedrukt in Nm, ook wel newtonmeter. Hoe hoger de kracht van de accu schroefboormachine, hoe gemakkelijker het is om een klus fatsoenlijk te kunnen uitvoeren.

Accu

De capaciteit van de accu wordt gemeten in ampère (Ah). Het zegt iets over de hoeveelheid stroom die een accu per uur kan leveren aan uw accuboormachine. Voor zeer intensief gebruik is een hogere Ah gewenst, bijvoorbeeld 5.0. Vaak kunnen de accu’s van tegenwoordig ook op ander gereedschap van hetzelfde merk worden gebruikt. U doet er daarom goed aan te kiezen voor een accu met voldoende capaciteit, waar u langere tijd mee vooruit kunt.

Accutechnologie

De meest voorkomende accutechnologieën zijn Li-Ion, NiCd en NiMh. Elk type accu heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, maar wij raden u aan te kiezen voor een Li-Ion accu. Dit type accu heeft namelijk geen last van geheugeneffect of zelfontlading en deze is in vergelijking met andere accu’s veel compacter en lichter.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo