Verplicht minimum aan dakisolatie tegen 2020

  BE   Bron: Dakisolatie - Logic-Immo
Verplicht minimum aan dakisolatie tegen 2020
Vlaanderen telt zo’n 2,9 miljoen woningen, maar amper 200.000 daarvan zijn voldoende energiezuinig. De helft van de Vlaamse huizen is namelijk ouder dan veertig jaar en jaarlijks wordt daar maar zo’n 0,7 procent van gerenoveerd. Om in die toestand verandering te brengen, wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) nu volop inzetten op betere renovaties van woningen. Zo komen er in 2020 bijvoorbeeld verplichte minimumnormen voor dakisolatie.

Ik BENOveer

Tommelein wil haast maken met het verhogen van de renovatiegraad in Vlaanderen. Dit gebeurt onder het motto “Ik BENOveer”, waarbij BENOveren staat voor ‘beter renoveren’. In de bijhorende brochure haalt de Vlaamse regering tien redenen aan om niet langer te wachten met een grondige woningrenovatie. De regering wijst erop dat een degelijk gerenoveerde woning onder andere voor meer comfort en een lagere energierekening zorgt.

Verplichte dakisolatie

Een andere reden waarom de Vlamingen meer zullen beginnen renoveren is omdat de regering bepaalde maatregelen ook simpelweg verplicht zal maken. Zo moeten tegen 2020 alle daken van woningen en huurwoningen die voor januari 2003 op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, een minium R-waarde van 0,75 m²K/W halen. De R-waarde is een cijfer dat de mate van isolatie weergeeft.

Wat als je dak de norm niet haalt?

Vanaf 1 januari 2020 krijgen woningen waarvan het dak de minium R-waarde niet haalt vijftien strafpunten toegekend. Dat kan ertoe leiden dat de woning ongeschikt wordt verklaard door de burgemeester en dat de eigenaar verplicht werken zal moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform de regels te maken.

Belangrijk hierbij is dat in een appartementsgebouw met ontoereikende dakisolatie álle appartementen even veel strafpunten kijgen, niet enkele degene die onder het dak gelegen zijn.

Vraag als je een huis of appartement wil kopen dus zeker na wat de R-waarde van het dak is. Als die de norm niet halen, kun je op korte termijn namelijk geconfronteerd worden met onvoorziene grote kosten.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo