Isolatie

Wat houdt de nieuwe dakisolatienorm juist in?

De Vlaamse Overheid bestrijdt woningen van slechte kwaliteit en besteedt vanaf 2015 nu ook aandacht aan milieuvriendelijkheid. Sinds 1 januari 2015 houden inspecteurs bij de beoordeling van woonkwaliteit rekening met dakisolatie. Dit heeft enkele belangrijke gevolgen. Je leest er hier alles over. De regelgeving geldt voor zelfstandige woningen in Vlaanderen. Een huis in Wallonië of appartement in Brussel valt hier dus niet onder. De regeling geldt alleen voor wooneenheden die van alle woonfuncties voorzien zijn: leefruimte, keuken en badkamer. Een studentenkamer valt hier buiten. In de praktijk heeft deze regelgeving vooral gevolgen voor de huurmarkt.

Wie moet zijn dak isoleren?

De dakisolatienorm maakt een onderscheid tussen grote en kleine daken. Het criterium van onderscheid ligt op een oppervlakte van 16m². Bij de controle geeft een inspecteur per dak een score. Je haalt met meerdere niet-geïsoleerde daken dus sneller een slechte score!

Een gelijkvloers appartement ontsnapt niet aan de regels: elk appartement krijgt de score van het gemeenschappelijk dak. Renovatie van het dak is dus voor elke mede-eigenaar belangrijk.

Strafpunten bij gebrek aan isolatie

In deze tabel zie je de strafpunten die een slecht of niet-geïsoleerd dak je opleveren. De norm voor goede isolatie ligt op een warmteweerstand (Rd-waarde) van 0,75m²K/W.

Periode

Strafpunten kleine daken

Strafpunten grote daken

1/01/2015 t.e.m. 31/12/2017

1

3

1/01/2018 t.e.m. 31/12/2019

3

9

Vanaf 1/01/2020

9

15



Hoe verloopt de controle?

De dakisolatienorm voert een extra controlepunt in bij het conformiteitsonderzoek. Vroeger richtte dit onderzoek zich vooral op veiligheid: risico op elektrocutie, ontploffing en brand leverden je 15 strafpunten en onmiddellijke afkeuring op. Vanaf 2020 geldt dit dus ook voor dakisolatie.

Let dus op: gebrek aan dakisolatie én vochtschade én stabiliteitsproblemen verhogen samen snel je score.

De inspecteur bekijkt je Energieprestatiecertificaat (EPC) en baseert zich op de isolatiescore. Staat er geen score op of is er geen EPC, dan inspecteert hij zelf het dak. Bij duidelijk slechte of ontbrekende dakisolatie, krijg je strafpunten.

Gevolgen en sancties?

Controle vraag je zelf aan, gebeurt op verzoek van je huurder of de gemeente. Scoor je gunstig, dan krijg je een conformiteitsattest: een kwaliteitslabel voor je pand. Scoor je negatief, dan kan de overheid overgaan tot onbewoonbaarverklaring en moet je renoveren. Je doet er dus goed aan om het dak van je huis te isoleren nu je daar nog beperkte premies voor krijgt.

Ook interessant