Isolatie

Opbrengst van isolatie wordt vaak onderschat

Opbrengst van isolatie wordt vaak onderschat
Heeft jouw woning energielabel C of lager? Grote kans dat je dan de opbrengst van isolatie flink onderschat. Volgens Milieu Centraal schat 60 tot 70 procent van de Nederlandse huiseigenaren het rendement van isolatie namelijk te laag in. Dit is gebleken uit een enquête die is gehouden onder huiseigenaren.
De helft van de Nederlandse huiseigenaren zegt wel (zeer) geïnteresseerd te zijn in energiebesparende maatregelen. Isolatie brengt dan ook veel voordelen met zich mee. Het wooncomfort wordt stukken beter omdat je woning ’s winters warmer blijft en ’s zomers koeler. Daarnaast kan isolatie zorgen voor besparingen van honderden euro’s per jaar op de energiefactuur. Niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.

Bespaar met isolatie

Een woning laten isoleren vereist een investering, maar door het hoge rendement is het erg interessant. Het isoleren van de vloer en spouwmuren van een gemiddelde woning kost eenmalig €3900, maar jaarlijks wordt er hierdoor €760 bespaard. Met de huidige spaarrente maakt dat de investering voordeliger dan spaargeld op de bank laten staan.

Dakisolatie voor een gemiddeld rijtjeshuis kost ongeveer €4000 en levert een jaarlijkse besparing van €500 op. Dat is te vergelijken met een spaarrente van 8 procent op een spaarrekening. Het laten isoleren van de vloer kost voor een gemiddelde hoekwoning €1600 met een jaarlijkse besparing van €180. Omgerekend is dat te vergelijken met een spaarrente van 7 procent.

Subsidie is bij veel mensen niet bekend

Naast dat de opbrengsten van isolatie door veel mensen onderschat wordt, weet slechts een kwart van de huiseigenaren dat er een subsidie bestaat voor het laten plaatsen van isolatie. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen moet een huiseigenaar minstens 2 vormen van isolatie laten plaatsen. De subsidie bedraagt ruim 20% van de investeringskosten.

Wil je meer weten over de isolatie subsidie? Download dan de subsidie woningisolatie gids met alle belangrijke informatie.