Verlichting

Verlichting in je badkamer: wat is handig en wat niet?

Verlichting in je badkamer: wat is handig en wat niet?
Als je je badkamer gaat verbouwen, is het goed om hierbij ook direct rekening te houden met de verlichting. Dit is je kans om het anders te doen, om het goed te doen, en hier nog vele jaren plezier van te hebben.

Praktisch, maar ook mooi

Hoe ziet de verlichting in jouw badkamer er nu uit? Is je badkamer al wat ouder, dan is de kans groot dat deze vooral praktisch van aard is. We kennen allemaal wel de badkamers met aan het plafond een enkele lichtbol. Waterdicht, lekker helder licht: we vonden het jarenlang wel prima. Het was licht, en je kon alles zien dat je wilde zien, toch?

De laatste jaren is hier gelukkig steeds meer verandering in gekomen. Ja, verlichting in de badkamer moet nog steeds praktisch zijn. Je wilt tenslotte wel wat zien in die spiegel als je in de ochtend je haar of je make up staat te doen. Maar dat betekent niet dat de verlichting ook niet mooi mag zijn. De badkamer is de laatste jaren ook qua inrichting steeds meer van ‘praktisch’ naar ‘mooi’ gegaan, en daar hoort ook passende, en dus mooie verlichting bij.

Waar je in een badkamer op moet letten, is dat niet iedere soort verlichting geschikt is. Het is een vochtige ruimte, tenslotte, en niet iedere lamp kan hier goed tegen. Kies je voor verlichting die niet bestand is tegen vocht, kan deze snel gaan roesten of zelfs kortsluiting gaan veroorzaken. Je gaat bijna begrijpen waarom we jarenlang massaal voor zo’n waterdichte bol hebben gekozen: daarbij wist je zeker dat je goed zat.

Gelukkig is er wel meer verlichting te koop die prima tegen vocht kan, en die er ook nog eens een stuk beter uitziet. En zeker als je er bij de aanleg van je nieuwe badkamer al rekening mee houdt, kun je er alle kanten mee uit.

Het handigst: spots

De handigste verlichting voor een badkamer? Inbouwpots. Zeker als je een (deels) verlaagd plafond hebt, kun je tijdens de verbouwing direct LED inbouwspots monteren. Deze hebben heel veel branduren, zijn zuinig in gebruik en kunnen, als je voor de juiste types kiest, prima tegen vocht. Extra handig wordt het als je er een dimmer op aansluit. Zo heb je fel licht als je in de ochtend je haar wil doen of je mascara netjes wil aanbrengen, maar ook direct fijn sfeerlicht als je ’s avonds, na een lange dag, wilt relaxen in bad.

In veel badkamers is zwart momenteel de belangrijkste kleur. Daar wil je misschien geen witte spots in monteren, al kan dat ook erg mooi staan. Wil je echter verlichting die wegvalt in de achtergrond, kies dan voor inbouwspots zwart. Zo is je verlichting prachtig weggewerkt.

Link: https://www.ledinbouwspotsleds.nl/

Ook interessant