Algemeen

Verhoging btw zorgt voor banenverlies en verlies fiscale inkomsten

De piste van een btw-verhoging ligt nog steeds op de tafel van de regeringsonderhandelaars. Maar een verhoging van de btw leidt volgens de Confederatie Bouw tot banenverlies en minder fiscale inkomsten. “Een btw-verhoging is desastreus voor de werkgelegenheid in onze sector”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “De factuur binnen onze sector loopt door een btw-verhoging op tot 150 miljoen € op jaarbasis.”

De theoretisch opbrengst van een btw-verhoging met een procent zou 1 miljard € zijn. Maar volgens het Planbureau levert dit eigenlijk maar 650 miljoen € op. Bovendien dreigen we in België op het kritische punt te belanden waarbij een verder stijgend belastingtarief uiteindelijk de opbrengst zal doen verminderen. Als de belastingdruk te hoog wordt, gaan economische actoren immers zoeken naar manieren om dat te compenseren. In de bouw vrezen wij dat er steeds meer in het zwart zal worden gewerkt.

Door een btw-verhoging wordt de nieuwbouwsector het hardst getroffen. Volgens een vroegere studie van het Planbureau is de impact van een btw-verhoging op nieuwbouw 4 à 5 keer groter dan de impact op consumptie en 30 keer groter dan deze op de export. Deze sector krijgt dus rake klappen. En de vergunningen voor nieuwbouw zijn al niet op niveau.

De statistieken tonen dat in 2011 de bouw 15 miljard € factureerde aan 21% btw. De verhoging met een procent betekent dus dat de kosten oplopen met 150 miljoen € op jaarbasis. Bouwbedrijven kunnen deze kost niet integraal doorrekenen aan de klant, die nu al zeer terughoudend is om een bouwproject aan te vatten.

Volgens de Confederatie Bouw is het totaal onverantwoord om zulke maatregelen door te voeren. Robert de Mûelenaere: “De signalen in de bouw zijn niet goed: de activiteit daalt, de tewerkstelling daalt en het aantal faillissementen stijgt. De bouw is nog steeds een zwaargewicht binnen de Belgische economie. De sector is goed voor bijna 6% van het BBP en zelfs meer dan 10% wanneer men alle aanverwante sectoren in acht neemt. Met 220.000 werknemers is het een van de grootste werkgevers van het land.”

Ook interessant


Build for Life