Nieuwbouw

Bouw vreest moeilijke toekomst

De bouwsector vreest dat de regering maatregelen zal nemen die het concurrentievermogen van de Belgische bouwbedrijven verder zal ondermijnen. “Naast de slechte berichten over de bouwconjunctuur maken onze bouwbedrijven zich grote zorgen over een eventuele verhoging van de btw en het uitblijven van een oplossing voor het eenheidsstatuut arbeiders-bedienden”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “De lasten op arbeid moeten in de bouw dringend omlaag.”

Dat die lasten hoog zijn, illustreert volgend voorbeeld: bovenop een fictief brutoloon van 100 EUR komt in de bouwsector nog eens 98 EUR tot 113 EUR bij aan loonlast. Het spreekt voor zich dit het zeer moeilijk maakt om te concurreren met buitenlandse bedrijven die in hun thuisland veel lagere sociale bijdragen betalen. Het essentiële vraagstuk is: hoe maken we de bonafide bedrijven concurrentieel om de tewerkstelling en de financiering van de sociale zekerheid te beschermen.

De bouw ging er prat op de motor van de economie te zijn. Maar die motor begint stilaan te sputteren. Er komen steeds meer negatieve signalen uit de analyses van de conjunctuur in de bouw. Zo zit het orderboek van de aannemers voor het eerst sinds maanden in een dalende trend. De cijfers inzake bouwvergunningen voor nieuwbouw en tewerkstelling zijn negatief. En het aantal faillissementen in de bouw blijft angstwekkend hoog.

Dat de activiteitsduur van het orderboek daalt, is een opmerkelijke vaststelling. Zelfs in de huidige crisistijd bleef het orderboek van de aannemer aanvankelijk vrij stabiel. Een kentering in het aantal opdrachten is dus zeker zorgwekkend. De tewerkstelling in de bouw hield tot voor kort eveneens redelijk goed stand. Maar vanaf het tweede kwartaal van 2012 gaat ook die curve naar beneden. Alles samen daalde de activiteit in de bouw in het tweede kwartaal met 0,2%.

Bouwvergunningen geven een goed beeld van de nabije toekomst in de bouw. Voor nieuwbouwwoningen is de trend duidelijk negatief en onomkeerbaar op korte termijn. Strengere kredietvoorwaarden van de banken maken het steeds moeilijker om een lening af te sluiten. De evolutie van de werkloosheid en de massale ontslagen van de afgelopen weken zijn eveneens zorgwekkend in dat verband. Het idee van een verhoging van de btw zonder enige vorm van compensatie zou het nog moeilijker maken voor de gezinnen om een nieuwbouwproject aan te vatten.

Robert de Mûelenaere: “Nieuwe initiatieven van de overheid die de fiscaliteit op arbeid of consumptie verhogen, zouden zeker een verlammend effect hebben op de bouw, met alle gevolgen van dien voor de groei en de tewerkstelling in onze sector. Wij hebben recent de maatregelen gesteund die de regering nam in de strijd tegen de sociale en fiscale fraude. Wij verwachten nu dat de regering haar engagement voor een lastenverlaging in de bouw nakomt.”