Algemeen

BTW-verhoging zou zeer slecht zijn voor de bouwsector

Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) schuift opnieuw een btw-verhoging naar voor als een van de denksporen bij de opmaak van de begroting. De Confederatie Bouw vindt deze denkpiste onverantwoord. Het verhogen van de belastingdruk zal alleen maar leiden tot meer zwartwerk en gemiste inkomsten. En dat terwijl de Confederatie net nu samen met de overheid naar oplossingen zoekt voor deze problematiek.

De woordvoerder van de Minister heeft Bouw & Wonen vrijdag telefonisch gemeld dat de minister juist geen btw-verhoging heeft voorgesteld. Volgens Conferatie Bouw was het kwaad echter al geschied, het idee van een btw-verhoging staat wel degelijk op een lijst met mogelijke fiscale maatregelen, zoals ook Het Nieuwsblad op donderdag heeft gemeld.

Het idee van een verhoging van de btw is niet nieuw. Ook in februari bij de begrotingscontrole kwam deze piste reeds naar voor. Het kan de gemakkelijkste manier lijken om nieuwe inkomsten te genereren, maar is tegelijk de maatregel met de meest nefaste neveneffecten voor inflatie, loonkost en werkgelegenheid.

Belgische bouwbedrijven geven al langer aan dat zij het steeds moeilijker krijgen om de concurrentie aan te gaan met buitenlanders die het vaak niet zo nauw nemen met onze wetgeving. Wat de Confederatie Bouw al langer zegt, wordt nu ook duidelijk bevestigd door Jean-Claude Heirman, de directeur-generaal van de sociale inspectie, die stelt dat onze sociale zekerheid zelf in gevaar is.

“De Confederatie Bouw is een loyale partner in de strijd tegen de sociale en fiscale fraude”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Wij willen ons op dat vlak duidelijk positioneren: wij zijn tegen elke vorm van sociale en fiscale fraude, door buitenlandse én Belgische bouwbedrijven. Wij steunen daarom 100% de recente wetgevende initiatieven zoals de hoofdelijke aansprakelijkheid. Maar geef onze bedrijven ook het kader dat zij verdienen zodat zij kunnen blijven zorgen voor activiteit, werkgelegenheid en groei.”

Ook interessant


Build for Life