Verbouwen

BTW-verhoging uit den boze voor de bouw

De regering moet in het laatste weekend van februari een extra begrotingscontrole houden. De inspanning belooft groot te worden en er worden al proefballonnetjes met mogelijke extra maatregelen losgelaten. Vandaag is dat het proefballonnetje van de btw-verhoging. Bouwunie kant zich volledig tegen dergelijke maatregel in de bouwsector. De bouwsector is al zwaar getroffen door de eerste golf van besparingsmaatregelen. Een btw-verhoging zou de zoveelste streep door de rekening van de (ver)bouwers zijn, stimuleert het zwartwerk en draagt dus allerminst bij tot het bezorgen van meer zuurstof aan de bouwbedrijven en de economie.

Bouwunie is tegen een verhoging van het btw-tarief om het begrotingstekort tot onder de 3% te brengen.
De bouwsector is in de eerste begrotingsronde - van einde november-begin december 2011 bij het aantreden van de regering Di Rupo I - al flink aangepakt door de afschaffing van de belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven. De rek is eruit. Nu nog speculeren over een eventuele verhoging van het btw-tarief zou wel eens de doodsteek kunnen worden voor veel bouwbedrijven.

Het btw-tarief van 21% in de bouw neemt nu al voor vele particuliere klanten een veel te grote hap uit hun nieuwbouwbudget. Dit bijkomend verhogen is onverantwoord. Het verlaagde btw-tarief van 6% voor de renovatiewerken aan woningen is primordiaal om de bouw nog een klein beetje te ondersteunen, zeker na het schrappen van alle andere steunmaatregelen. Een verhoging van de btw zou in dit segment onmiddellijk resulteren in een verschuiving van het witte naar het zwarte circuit. En dus naar minder inkomsten voor de overheid.

Bouwunie betreurt dat reguliere bedrijven op den duur nog maar bitter weinig financiële argumenten hebben om klanten te overtuigen om met hen in zee te gaan. Het prijsverschil tussen de bonafide bedrijven en de malafide figuren of bedrijven wordt steeds groter. Dit veroorzaakt een vlucht van het reguliere circuit naar het irreguliere (o.a. zwartwerk) en het frauduleuze circuit (o.a. buitenlandse bedrijven met eigen personeel die de Belgische wettelijke lonen en andere verplichtingen niet respecteren).

Ook interessant