Algemeen

Laat de bouw geen twee keer betalen voor de crisis!

De bouwsector betaalt zwaar voor de economische crisis. 2009 ging de activiteit met 3,4 % achteruit, in 2010 zal de terugval 2 tot 3 % bedragen. “De nieuwe regering mag in haar besparingsplannen de bouw geen tweede keer laten betalen. Het vastgoed mag geen melkkoe worden. Ook moeten een aantal btw-verlagingen structureel en permanent verlaagd worden. Pas dan kan de bouw zijn rol als economische locomotief blijven spelen en kunnen vastgoedinvesteringen hun sociale rol blijven vervullen.

Herstel pas voor 2011

Met een terugval van de activiteit die in 2009 3,4% bedroeg, deed de bouw het beter dan de privésector in zijn geheel. Toch werd de nieuwbouw van gebouwen zwaar aangetast. Het aantal bouwvergunningen in 2009 daalde met 13% bij de nieuwbouwwoningen en met 7% bij de niet-residentiële nieuwbouw. Deze sector zal ook in 2010 onder druk blijven staan. Dat volgt uit de prognoses over de bedrijfsinvesteringen (-1,1%), het beschikbaar inkomen van de gezinnen (-0,7%) en de werkloosheid. De vraag naar nieuwe niet-residentiële gebouwen zou in 2010 met 12% dalen. Ook bij de nieuwbouw van woningen (appartementen en huizen) wordt een daling verwacht, maar wel in mindere mate (-2%).

Robert de Mûelenaere (gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw): "Zonder de maatregelen uit het herstelplan zouden de cijfers nog slechter geweest zijn. Het herstelplan heeft het uitstel van vergunde projecten afgeremd en nieuwe vraag bevorderd."

De burgerlijke bouwkunde heeft zich in 2009 bijzonder goed gehouden dankzij de toename van de overheidsinvesteringen (+11,6%) en zou deze goede prestatie moeten herhalen in 2010, met een groei boven de 5%. Net zoals de burgerlijke bouwkunde zou de renovatie, in 2010 nog meer dan in 2009, moeten bijdragen tot het verzachten van de val van de nieuwbouw.

De bouw zal dus ook in 2010 opnieuw een moeilijk jaar beleven, met een terugval die op 2 tot 3% wordt geraamd. Pas in 2011 staat er weer voorzichtige groei op het programma.

Robert de Mûelenaere: "Ondanks deze terugval in de bouwactiviteit blijft de werkgelegenheid in de bouw solide: in 2009 is deze maar met 0,8% achteruit gegaan."

Vastgoedfiscaliteit niet onder vuur nemen

De Confederatie waarschuwt ook voor de nefaste gevolgen van het verzwaren van de vastgoedfiscaliteit zoals dit door een recent OESO-rapport aan de Belgische overheid wordt gesuggereerd. Deze voorstellen zijn niet enkel schadelijk maar ook kortzichtig, want het huidig Belgisch vastgoedbeleid heeft in het verleden en ook nu in crisistijd bewezen hoe krachtig dit instrument kan zijn op economisch maar ook op sociaal vlak.

" Er is een globaal evenwicht tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. 70% van de gezinnen is eigenaar, wat de lage wettelijke pensioenen mee helpt opvangen. Het verlies voor de schatkist door fiscale aftrekmogelijkheden in de personenbelasting bedraagt ongeveer € 1,24 miljard, maar daar tegenover staat een groot terugverdieneffect: bouwgerelateerde activiteiten dragen € 23 miljard bij aan de staatkas", onderlijnt Robert de Mûelenaere.

In haar memorandum voor de politieke partijen vraagt de Confederatie Bouw drie concrete maatregelen voor de vastgoedfiscaliteit :

- De verlaging van de btw op renovatiewerken aan woningen ouder dan vijf jaar moet definitief worden.
- De verlaagde btw op vernieuwbouw (afbraak gevolgd tot heropbouw tot woning) moet definitief geldig worden in heel het land (oorspronkelijke gold deze maatregel alleen in 32 stadsgebieden, het herstelplan heeft hem tijdelijk uitgebreid tot heel België).
- De verlaagde btw op vernieuwbouw moet ook gelden als de nieuwe woning te koop wordt aangeboden.

Overheidsinvesteringen omhoog

Verder pleit de Confederatie Bouw in het memorandum voor een referentienorm voor overheidsinvesteringen. Voor alle overheden samen zou deze 3% van het bbp moeten bedragen. “Aangezien de zeer talrijke kmo's in de bouwsector nood hebben aan de ondersteuning van het bedrijfskrediet, is de Confederatie ook voor betere informatieverstrekking als een kredietaanvraag wordt afgewezen of als de rating door een kredietverzekeraar verlaagd worden. De opdracht van de kredietbemiddelaar moet permanent worden gemaakt”, besluit Robert de Mûelenaere.

Ook interessant


Build for Life