Nieuwbouw

Verhoging btw zou bouw hard raken

Een verhoging van het algemene btw-tarief zou een zeer ongunstige maatregel zijn en de bouwsector hard treffen. Dat zegt de Confederatie Bouw op basis van studies van het Federaal Planbureau. Vooral de nieuwbouw zou het hard te verduren krijgen, terwijl het nu al moeilijk is om de nieuwbouwactiviteit op peil te houden.

In 2011 heeft het Planbureau een onderzoek gedaan naar de verschillende financieringsmethoden van de staat. Daaruit blijkt dat een stijging van de btw-tarieven om de fiscale inkomsten te verhogen met 1,85 miljard EUR (0,5% van het BBP) het begrotingstekort met 0,4% kan doen zakken, maar tegelijk ook de groei doet dalen met 0,1% tijdens het eerste jaar en 4.400 jobs op de tocht zet. En het effect zet zich door: na 7 jaar kost de maatregel 25.000 jobs.

De werkgelegenheid is zelfs niet het grootste slachtoffer. Nog volgens het Planbureau zou een btw-verhoging een grote impact hebben op de investeringen in nieuwbouwwoningen (-2,25% na 7 jaar). De impact is 4 à 5 keer groter dan deze op de consumptie (-0,48% na 7 jaar) en 30 keer groter dan op de export (-0,08% na 7 jaar). De maatregel zou de bouw dus hard raken: de sector zou 1,30% groei verliezen na 7 jaar.

De bouw is een zwaargewicht binnen de Belgische economie. De sector is goed voor bijna 6% van het BBP en zelfs meer dan 10% wanneer men alle aanverwante sectoren in acht neemt. Voorlopig houdt de bouw redelijk goed stand tijdens deze crisis, maar dat kan heel snel keren. Als anti-crisismaatregel is een btw-verhoging dus niet erg verstandig voor de gezondheid van onze sector.

Integendeel zelfs: in de bouw hebben verlaagde btw-tarieven reeds hun waarde bewezen. Zo is er een verlaagd tarief van 6% bij de renovatie van woningen ouder dan 5 jaar, wat de activiteit en de werkgelegenheid stimuleert, het zwartwerk tegengaat en de inkomsten van de staat verhoogt. Ook bij nieuwbouw was er tussen 2008 en 2010 een verlaagde btw op een eerste schijf van 50.000 €, wat in die periode een heel gunstig effect had op de nieuwbouwproductie.

Los van de impact op de sector is de productie van nieuwe woningen een ander belangrijk aandachtspunt. Vandaag de dag worden ongeveer 45.000 nieuwe woningen per jaar gebouwd, terwijl dat er eigenlijk 55.000 zouden moeten zijn als we de demografische evolutie in kaart brengen. Het vermijden van een btw-verhoging is dus belangrijk om de crisis onder controle te houden in de bouwsector, maar ook om de uitdagingen op het vlak van huisvesting aan te gaan.

Ook interessant