Ventileer goed en voorkom koolmonoxidevergiftiging

Bron: Rochdale
Door onvoldoende verbranding van gas van een open geiser,- verwarmingsketel of gaskachel ontstaat het giftige gas koolmonoxide. Levensgevaarlijk! Zelfs in de zomer is het niet vanzelfsprekend dat er voldoende geventileerd wordt. Zorg altijd voor genoeg frisse lucht. Helaas overlijden nog elk jaar mensen door koolmonoxidevergiftiging.

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is gas dat door onvoldoende zuurstof onvolledig verbrand is. Koolmonoxide veroorzaakt hoofdpijn en duizeligheid. Hoge concentraties kunnen leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Dat is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos.

Ventileer goed

Heeft uw woning een open geiser of verwarmingsketel of heeft u een gaskachel? Zorg dan dat u altijd goed ventileert, zodat het apparaat de rookgassen die nodig zijn om uw water of kachel te verwarmen goed verbranden.

Schakel nooit de beveiliging uit

De meeste geisers en toestellen met rookgasafvoer hebben een beveiliging. Daarmee schakelt het apparaat automatisch uit als er onvoldoende zuurstof in de ruimte is. Schakel deze beveiliging nooit uit. Als uw geiser vaak afslaat, is dat erg vervelend, maar is de reden waarschijnlijk dat er niet voldoende zuurstof is. Zorg bij het opnieuw aansteken voor voldoende ventilatie, maar schakel nooit de beveiliging uit. Neem contact op met Rochdale als uw geiser veel storingen vertoont.

CO-melder

Heeft uw geiser geen beveiliging of heeft u een geiser zonder afvoer? Dan heeft Rochdale in uw woning een CO-melder laten plaatsen. Deze melder waarschuwt als er te veel koolmonoxide vrij komt. Gaat de melder af? Zet meteen ramen en deuren open, zet het apparaat uit, evacueer aanwezigen en laat een deskundig installateur langskomen voordat u het apparaat weer gaat gebruiken.

Jaarlijks onderhoud

Open toestellen krijgen van Rochdale jaarlijks een onderhoudsbeurt. Zorg dat u thuis bent op het moment dat wij dat onderhoud uit willen voeren. U krijgt daarover van ons tijdig een brief.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo