Elke Amsterdamse huurwoning krijgt CO-melder

  NL   9 januari 2013 Bron: Woonbond
Alle huurwoningen in Amsterdam krijgen koolmonoxidemelders. Aanleiding voor de maatregelen van de gemeente zijn meerdere gevallen van koolmonoxidevergiftiging in de stad, waaronder zelfs het overlijden van een jonge man.

Begin december werden acht mensen uit een appartementencomplex in Amsterdam naar het ziekenhuis gebracht omdat zij een koolmonoxidevergiftiging hadden opgelopen. Medio november overleed een 33-jarige man in zijn woning aan de Kinkerstraat aan koolmonoxidevergiftiging. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan waarschuwde in zijn wekelijkse column in de lokale Metro voor koolmonoxide als 'sluipmoordenaar'.

KoolmonoxidemelderKoolmonoxide is een zeer giftig gas dat 250 keer sneller in het bloed wordt opgenomen dan zuurstof. Maar je ruikt en proeft het niet en voor je het weet kun je bewusteloos raken. Klachten als misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn, duiden op een koolmonoxidevergiftiging.

Volgens VeiligheidNL kwamen er tussen 2007 en 2011 jaarlijks 11 mensen door koolmonoxide om het leven en belandden 150 slachtoffers in het ziekenhuis, aldus het Parool in uitgebreide berichtgeving over dit probleem.

Melders
Het gemeentebestuur van Amsterdam heeft vlak voor de Kerst besloten dat alle huurwoningen in Amsterdam koolmonoxidemelders krijgen. Uiteindelijk moeten open geisers uit woningen verdwijnen en moet jaarlijks onderhoud van gasinstallaties een verplicht onderdeel van huurcontracten worden.Wethouder Freek Ossel zal hierover met woningcorporaties en particuliere verhuurders in gesprek gaan.

Voorlichting
De gemeente wil dat CO-melders op korte termijn worden aangebracht in de woningen waarin het risico op koolmonoxidevergiftiging het grootst is. Ook wil de gemeente betere voorlichting over koolmonoxide aan huurders bij het sluiten van huurcontracten. Corporaties waren al bezig met het vervangen van open geisers, maar dat werk liep door de crisis vertraging op.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo