Velux Award 2016: een springplank voor architectuurstudenten

14 maart 2016 Bron: Velux
Velux Award 2016: een springplank voor architectuurstudenten
De zesde editie van de International VELUX Award staat in de steigers. Deze wedstrijd biedt studenten van over de hele wereld de mogelijkheid om na te denken over de rol van licht in de architectuur en kent een groeiend succes. Kandidaten die aan deze internationaal erkende wedstrijd willen deelnemen, kunnen zich inschrijven tot 1 april 2016​. Het overkoepelend thema van de International VELUX Award 2016 is 'Light of Tomorrow'. Daglicht wordt in al zijn vormen verkend en bestudeerd, met name de psychologische, sociale en milieudimensie.

Deelnemen aan de International VELUX Award verhoogt de kennis van de nuances van het beroep van architect. Men leert zich positioneren in deze bijzonder competitieve context. Dit is uitermate belangrijk, zeker als men weet dat heel wat architecten hun carriŤre na slechts enkele jaren opgeven.

Deze aan natuurlijk licht gewijde wedstrijd kan een echte springplank zijn voor architectuurstudenten: Manu Simon, laureaat in 2012, legt uit:​
"Ik was meteen zeer enthousiast over een deelname aan het concours, vooral om me te kunnen meten met andere deelnemers met elk hun eigen visie en architecturale gevoeligheid. De kans om mijn werk te kunnen voorleggen aan een jury met gerenommeerde architecten vormde een extra motiverende factor. Een vermelding winnen op de International Velux Award heeft mijn carriŤre een boost gegeven. Grote architectenbureaus openden makkelijker hun deuren voor mij. Hij raadt studenten architectuur dan ook aan om aan wedstrijden deel te nemen en om "oplossingen aan te reiken met een grote verbeeldingskracht, om nieuwe methodes te proberen en op een persoonlijke en unieke manier over de dingen na te denken."

Er zijn twee projectcategorieŽn:

Daylight in buildings: innoverende en realistische projecten die de nadruk leggen op daglicht in gebouwen, met het oog op een gezonde leefomgeving voor de bewoners.

Daylight investigations: projecten die de fysieke eigenschappen van licht onderzoeken, nieuwe materialen en technologieŽn onder de loep nemen of dieper ingaan op de effecten van daglicht op ons welzijn.

De derde categorie 'Best VELUX solution' groepeert de innoverende projecten waarin VELUX-producten worden gebruikt.

Sinds zijn lancering in 2004 is de International VELUX Award alleen maar bekender en prestigieuzer geworden. Meer dan 5.000 studenten uit meer dan 80 landen hebben bijna 4.000 projecten voorgesteld rond het thema 'Light of Tomorrow'.

De jury voor 2016 die alle creatieve, door daglicht geÔnspireerde projecten zal beoordelen, werd samengesteld in samenwerking met de Internationale Unie van Architecten. Hij bestaat uit invloedrijke architecten uit alle hoeken van de wereld en medewerkers van diverse vakgespecialiseerde media. Denk bijvoorbeeld aan Omar Gandhi, ťťn van de 20 beste architecten ter wereld volgens de lijst die in 2014 werd opgesteld door Wallpaper Magazine, Zbigniew Reszka, medeoprichter van het vermaarde bureau ARCHDECO en Christine Murray, hoofdredactrice van Architectural Review.

Velux Award 2016: een springplank voor architectuurstudenten

Architectuurstudenten die wensen deel te nemen kunnen zich individueel of in groep inschrijven, voor 1 april 2016. Elke student (of ploeg) moet worden ondersteund en goedgekeurd door een professor die lesgeeft op een architectuurschool. De projecten zelf moeten worden ingediend tussen 1 april en 15 juni 2016. De winnaars worden bekendgemaakt op het World Architecture Festival, dat plaatsvindt in Berlijn van 16 tot en met 18 november 2016. ​

Meer informatie en inschrijvingen: iva.velux.com

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo